Právě je 19.04.2024 - 06:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 112 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 3 reformátoři
PříspěvekNapsal: 08.01.2011 - 00:41 
Offline
křižák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.12.2006 - 20:36
Příspěvky: 174
Taky nerozumím svatořečení Jana z Pomuka.Jeho smrt hrdinská nebyla.Doslova si pro ní přišel.
Poslední rok svého života Jan z Pomuka spolu s Mikulášem z Puchníka, nedělal nic jiného, než pod poslušnou taktovkou nepříčetného Jenštejna, poháneli Václavovi lidi, před arcibiskupských soud.Jenštejn byl prakticky všem k smíchu a třebas takový Zikmund Huler odpověděl, že příjde, ale v doprovodu dvou set kopiníků.Načež byl uvalen do klatby.
Aby toho nebylo málo, tak nepříčetný arcibiskup vyhlašoval interdikty nad celými městy.Prakticky bez důvodu-pan z Pomuku byl u toho téměř vždy...
To už hrozil vážný konflikt.Proti jenštejnovi se postavila i řada jeho bývalých spojenců, četně samotného krále, Jošta, Jana Zhořeleckého...Přišel mnohem dříve, než se čekalo.Díky novému biskupství v Kladrubech.Všichni víme, jak to bylo.Nemá cenu to rozepisovat.Jen uvedu několik bodů, které tu scházejí pro dokreslení.

Nebudeme daleko od pravdy, když napíšeme, že všichni, kdo stáli za volbou kladrubského opata, věděli až příliš dobře, co činí.¨
Například nově zvolený opat Olen, si ihned zvolil svého zástupce, aby nemusel do Prahy skládat přísahu...čeho se asi tak strašně bál?
Dále nezvyklou věcí, je přítomnost generálního vikáře a arcibiskupa při ohlašování volby.Námitky proti této volbě příjmal v tomto případě sám arcibiskup místo arcibiskupského oficiála.Ti, kdo se měli dostavit a přednést své námitky, se museli dostavit do určité hodiny! jinak tím ztrácejí jakékoli nároky.Jen uvedu, že standardní termín byl několik dní...
Pro přítomné u volby, byla možnost podání námitky pouze dva dny.Den zvolení, pauza a další den složení přísahy...
Tímto způsobem se volil kladrubský opat.

Proto není divu, že arcibiskup jenštejn, který nedovedl nic jiného, než se mstít, obdržel německy psaný dopis od krále Václava : ,,Ty, arcibiskupe, vrať mi můj hrad Roudnici a jiné moje hrady a vyjdi ze země České. Jestliže ještě proti mně a lidem mým něčeho počneš, utopím tě a bude hádkám učiněn konec. Přijeď do Prahy!“

Je jasné z textu, že tento evidentně odporující dopis, byl napsán rychle a v chorobném vzteku.Pan Jenštejn s generálním Vikářem skutečně do Prahy dojeli.
Jak to dopadlo už všichni víme.Jenštejn utekl do svého paláce a potom i z Čech.Zapomenul tam ale svého generálního vikáře...takovej věrnej slouha to byl.Podepsal, co mu kdo podstrčil.Jen aby měšec byl plný.Dnes ho můžeme spatřit na Karlově mostě ověnčeného gloriolou pěti hvězd :D

_________________
Luštím známé i neznámé zločiny.
Věděním, intuicí, invencí a důvtipem musí být vybavený i podprůměrný historik nebo badatel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3 reformátoři
PříspěvekNapsal: 10.01.2011 - 20:18 
Offline
desátník
desátník
Uživatelský avatar

Registrován: 27.07.2006 - 16:48
Příspěvky: 798
odpurce paleni v sudech píše:
Jenštejn byl prakticky všem k smíchu...
Jenštejn byl k smíchu jen pohůnkům cholerického krále naloženého pořád v lihu. Václav IV. si nedokázal udržet v Čechách pořádek, zatracoval všechny bývalé přátele jeho otce, ani za římského krále ho nechtěli. Ono se taky politické problémy špatně řeší v deliriu nebo na honech v lese.
Zmiňovat neblaze proslulého Hullera, kterého nechal sám opožděný král nakonec popravit, asi ani není nejlepším příkladem.
Václav IV. nebyl příliš vzdělaný a tak mu vyhovovalo obklopovat se šlechtickou spodinou, která viděla jenom svůj prospěch.
Co se týče Jenštejna, Nepomuka a spol. tak ti na husitském foru nebudou mít na růžích ustláno už z principu. A u Tebe zase proto, že Ti je tento král z nepochopitelné příčiny něčím blízký. 8) U mě by to byl úhlavní nepřítel ať bych se hlásil k husitství nebo ke katolictví... ještě že ho trefilo dřív než stačil nadělat škody ještě víc.

_________________
"Poprávu užasli a budou žasnout králové a knížata celého křesťanstva nad tím, že vám byla vlita tak veliká moudrost." sarkasticky odvětil Zikmund Lucemburský, 1419
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3 reformátoři
PříspěvekNapsal: 10.01.2011 - 23:10 
Offline
křižák
Uživatelský avatar

Registrován: 16.12.2006 - 20:36
Příspěvky: 174
Kolssteyn píše:
odpurce paleni v sudech píše:
Jenštejn byl prakticky všem k smíchu...
Jenštejn byl k smíchu jen pohůnkům cholerického krále naloženého pořád v lihu.

Ano...Včetně Jošta, který sním vedl válku již deset let.Dokonce před ním i prchal :twisted: A to se Jenštejna Václav zastával.Oprátku kolem krku si nasadil ale v momentě, kdy ze vzteku uvalil klatbu nad Janem Soběslavem-dalším Lucemburkem.A to už bylo vnímáno, jako urážka a ohrožení celého rodu.A v takových momentech, jak nás historie poučila, se dokázali Lucemburkové, alespoň na chvliku semknout.
Jenštejna nesnášela ještě ta "stará" garda, která zůstala po Karlovi IV.Takže žádní nevzdělaní zemani, opilci...Elita 8)
Jako příklad, který jsem už zde uvedl, byl rozlícený lid v Norimberku, který vtrhnul do obydlí Jenštejna, chtěje ho zlynčovat za bezdůvodný interdikt nad celým městem.Pan arcibiskup zrovna nebyl doma :lol: To byla ještě doba, kdy na dvůr Václava, nevpáchla žádná zemanská noha...

A pokud se Václavovi povedl totální rozklad světské moci, tak stejnou, možná ještě horší měrou s ohledem na budoucí hustiské války, se zapříčinil Jenštejn o rozklad církve...A to bylo možná ještě horší 8)

Jinak musím souhlasit, že Jan z Pomuku, nebude mít na husitech zrovna lehkou pozici.(Jsme taky na husticeh...né na nepomucích :D)
Máš pravdu, že je to dáno "z principu".Zatímco Hus se nechal upálit, protože se domníval, že se ničeho nedopustil a mluvil pravdu, tak Jan z Pomuku, dělal všechno proto, aby jeho plné měšce, ho tížili ke dnu :D
Nebo Jan z Pomuku dělal všechno zadarmo a pro "lásku" k matičce církvi? :twisted:

_________________
Luštím známé i neznámé zločiny.
Věděním, intuicí, invencí a důvtipem musí být vybavený i podprůměrný historik nebo badatel.


Naposledy upravil odpurce paleni v sudech dne 10.01.2011 - 23:32, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Jenštejn, Nepomuk a spol.
PříspěvekNapsal: 10.01.2011 - 23:22 
Offline
hejtman
hejtman
Uživatelský avatar

Registrován: 19.05.2005 - 10:48
Příspěvky: 8711
Bydliště: Athény východních Čech
Kolssteyn píše:
... Co se týče Jenštejna, Nepomuka a spol. tak ti na husitském foru nebudou mít na růžích ustláno už z principu ...

Obávám se, že kdyby tomu bylo, jak píšeš, tak ani jeden z nich tady nebude mít samostatné téma. Ten druhý dokonce ještě jedno společné navíc, dohromady kolem stovky příspěvků ... :wink:

_________________
Super omnia vincit veritas (3Ezd 3, 12)
Ego sum via veritas et vita (J 14, 6)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Navalis 2011
PříspěvekNapsal: 13.06.2011 - 10:00 
Offline
hejtman
hejtman
Uživatelský avatar

Registrován: 19.05.2005 - 10:48
Příspěvky: 8711
Bydliště: Athény východních Čech
A takto se letost v Praze slavila připomínka Jana Nepomuckého tradiční barokní slavností na Vltavě ...

Úmyslně ponechávám bez komentáře, pouze bych si dovolil připomenout, že především katolickou publicistikou tolik zatracované Jiráskovo Temno velice působivě popisuje právě tyto barokní slavnosti v Praze, které se v oné době temna konaly poprvé.

P.S. Dále pak můžeme tyto vodní Nepomucké slavnosti konfrontovat s každoročními Husovskými slavnostmi. Opět ponechávám bez komentáře. A schválně si pak vzpomeňme na tyto navalis až se bude v r. 2015 připomínat velké a kulaté Husovské výročí. Nezapomínejme ... :!:

_________________
Super omnia vincit veritas (3Ezd 3, 12)
Ego sum via veritas et vita (J 14, 6)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jan z Jenštejna
PříspěvekNapsal: 21.04.2013 - 17:41 
Offline
desátník
desátník

Registrován: 11.09.2011 - 11:58
Příspěvky: 529
Jiří Motyčka píše:
... Co se tedy odehrálo po smrti opata Racka v prvním kvartále r. 1393?
Nejprve je třeba říci, jaké že měl král Václav IV. s kladrubským opatstvím záměry. Václav IV. a jeho "kámoši" (chce se napsat Václavova klika) chtěli vytvořit nové biskupství jako mocenskou protiváhu arcibiskupa Jana z Jenštejna. (Je důležité si uvědomit, že se nacházíme v době vrcholících nesmiřitelných sporů krále a arcibiskupa.) Nové biskupství mělo být financováno právě z příjmů bohatého kladrubského kláštera. Byl to ďábelský plán!
Velice rychle po Rackově smrti byl však kladrubskými mnichy zvolen nový opat Olen, který byl již 10. března potvrzen Janem z Nepomuku, generálním vikářem Jenštejnovým. Tato rychlost jmenování a potvrzení zaskočila Václava IV. zejména proto, že se mu jeho plán začal bortit jak domeček z karet. Pochopitelně se zase nepříčetně rozčílil a z Žebráku se ihned vrátil do Prahy. Příznivci Jenštejnovi i on sám okamžitě pochopili, že je zle a Nepomuk s Jenštejnem uprchli do Roudnice nad Labem. Na výzvu královu s příslibem bezpečí se OBA(!) vrátili do Prahy. Když 20. března osobně předstoupili před krále, který byl ve značně podroušeném stavu, Jenštejn jako projev dobré vůle před králem poklekl. Po několika králových nazlobených replikách měli být všichni odvedeni. Při "zatýkání" došlo ke zmatkům, při nichž se podařilo Jenštejnovým ozbrojencům arcibiskupa oddělit a odvést do prozatímního bezpečí v jeho domě. Nepomuk a ostaní dopadli daleko hůře, ale to už je jiný a víceméně známý příběh.

No ano taková jsou fakta. A pak se všude prezentují smyšlenky, že Jan z Nepomuku nechtěl prozradit zpovědní tajemství manželky krále Václava. Ty fakta vykreslují dobře ,že Jan z Nepomuku udělal podraz na krále. Jmenoval opata bez jeho souhlasu. A z takových lidí dělají svaté. :!:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jan z Jenštejna
PříspěvekNapsal: 02.05.2013 - 10:24 
Offline
desátník
desátník
Uživatelský avatar

Registrován: 27.07.2006 - 16:48
Příspěvky: 798
Karel Konečný píše:
...Jan z Nepomuku nechtěl prozradit zpovědní tajemství manželky krále Václava. Ty fakta vykreslují dobře ,že Jan z Nepomuku udělal podraz na krále. Jmenoval opata bez jeho souhlasu. A z takových lidí dělají svaté. :!:
Je nutno si uvědomit, že Jan z Pomuku byl podřízen pražskému arcibiskupu a tedy, že jeho počínání zapadalo do širšího kontextu než jeho osobního rozmaru. Navíc, kdo chtěl udělat nějaký podraz, byl král, který obešel pravomoce církve, církev jako takovou ignoroval a škodil jí a navíc si osoboval nepatřičné právo za církev rozhodovat.
To, že se mu nepovedlo poškodit církev i za cenu brutálního ubití jednoho z nejvyšších hodnostářů církve je, dle mého, mnohem horší podraz, než že si církev sama o svých věcech rozhodne. Ale každé smrtelné ubití hned neznamenalo automatickou kanonisaci. U Jana z Pomuku to bylo mnohem složitější a ten proces kanonisace dlouhodobý a složitější než kterýkoli jiný akt v tomto směru.
Ovšem k tomu existuje poměrně dost lehce dostupné literatury.

_________________
"Poprávu užasli a budou žasnout králové a knížata celého křesťanstva nad tím, že vám byla vlita tak veliká moudrost." sarkasticky odvětil Zikmund Lucemburský, 1419
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jan z Jenštejna
PříspěvekNapsal: 02.05.2013 - 18:01 
Offline
desátník
desátník

Registrován: 11.09.2011 - 11:58
Příspěvky: 529
Kolssteyn píše:
Je nutno si uvědomit, že Jan z Pomuku byl podřízen pražskému arcibiskupu a tedy, že jeho počínání zapadalo do širšího kontextu než jeho osobního rozmaru. Navíc, kdo chtěl udělat nějaký podraz, byl král, který obešel pravomoce církve, církev jako takovou ignoroval a škodil jí a navíc si osoboval nepatřičné právo za církev rozhodovat.
To, že se mu nepovedlo poškodit církev i za cenu brutálního ubití jednoho z nejvyšších hodnostářů církve je, dle mého, mnohem horší podraz, než že si církev sama o svých věcech rozhodne. Ale každé smrtelné ubití hned neznamenalo automatickou kanonisaci. U Jana z Pomuku to bylo mnohem složitější a ten proces kanonisace dlouhodobý a složitější než kterýkoli jiný akt v tomto směru.
Ovšem k tomu existuje poměrně dost lehce dostupné literatury.

K tomu chci napsat jen toto: Král byl král a ne poddaný a jak se píše tak chtěl omezit rozpínavost církve. Arcibiskup měl štěstí, protože byl u dveří a utek, ale Jan to odskákal. Oba dobře věděli, že jednají proti vůli krále. To byl středověk.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ludvík Souček o Johánkovi
PříspěvekNapsal: 02.05.2013 - 20:35 
Offline
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem
Uživatelský avatar

Registrován: 20.08.2009 - 21:45
Příspěvky: 1280
Bydliště: Plzeň - město Slunce
Podívala jsem se jak má na růžích ustláno Jan Nepomucký jinde. Tak třeba na stránkách druidova mysteria.cz citují z Obrazového Opravníku Obecně Oblíbených Omylů Ludvíka Součka:

''Jan Nepomucký, vlastně Jan z Pomuku nebo Johánek (rok narození neznáme) rozhodně nezahynul mučednickou smrtí proto, že chránil zpovědní tajemství královny Žofie, manželky Václava IV. Jakožto generální vikář arcibiskupa Jana z Jenštejna patřil k úhlavním protivníkům krále a nesměl se u dvora ani objevit, natož zpovídat královnu! Král jej dal mučit a 20.března vhodit do Vltavy pro politické intriky ve sporu krále a arcibiskupa a za svévolné obsazení kladrubského opatství proti králově vůli a rozkazu. Že se král notně rozlítil je vidět z toho, že prý osobně pomáhal katovi v díle – není-li to ovšem církevní pomluva. S legendou o Janovi, mlčenlivém zpovědníku, přišel teprve roku 1451 vídeňský profesor Tomáš Ebendorfer, který ji „prý slyšel vypravovat“.

O Johánkovi z Nepomuku víme jen tolik, že byl malého vzrůstu, nejspíš Němec (jeho otec se jmenoval Welflin z Pomuku a byl rychtářem), nevysvěcený na kněze, člověk nenávistný a průměrný, který zlovolně cenzuroval ze své funkce spisy Matěje z Janova a některé z nich spálil. Úspěšně shromažďoval církevní obročí: byl kanovníkem u sv.Jiljí, na Vyšehradě a u sv.Víta.

Pověst o zpovědnictví královny Žofie po Ebendorferovi převzal do své kroniky Pavel Žídek (1471). Roku 1541 pak nespolehlivý Hájek z Libočan posunul smrt Jana Nepomuckého o deset let zpět do roku 1383- což stvrdil i při kanonizaci (svatořečení) neomylný papež.

Po Bílé hoře měl Nepomuk posloužit jako protiváha památky Jana Husa – heslo katolíků znělo „Labuť (Nepomuk) nad husou (Husem) zvítězí a moc pekelnou zamezí“. Proto byl dodatečně vymyšlen příběh, životopis i zázrak s neporušeným jazykem, aby mohl být Johánek konečně roku 1729, po čtyřiapadesáti letech tahanic prohlášen za svatého. Politický dobrodruh Johánek se tak stal nejtěžším kalibrem politické propagandy církevní reakce v době temna.
''

_________________
Skláním se před všemi, kteří měli odvahu postavit se církvi ještě v dobách, kdy měla moc nad světem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jan z Jenštejna
PříspěvekNapsal: 03.05.2013 - 13:47 
Offline
desátník
desátník
Uživatelský avatar

Registrován: 27.07.2006 - 16:48
Příspěvky: 798
Karel Konečný píše:
Král byl král a ne poddaný a jak se píše tak chtěl omezit rozpínavost církve...Oba dobře věděli, že jednají proti vůli krále. To byl středověk.
Velice srovnatelný příběh je francouzská kauza s templáři. Tam se ale král rozhodl fyzicky zlikvidovat celý církevní řád. V tomto našem případě byla genocida české církve zhola nemožná, proto se zaměřil na likvidaci jejích čelních představitelů, kteří se nechtěli své suverénnosti - budované Přemyslovci i císařem Karlem IV. - vzdát.
Toto nemá nic společného se středověkem, období středověku se charakterisovalo jinými hodnotami než mocenskou zvůlí. :)
Spíše, než že Jenštejn s Nepomukem jednali proti králi, bych řekl, že král jednal proti církvi se záměrem ji poškodit. Ty střety trvaly poměrně dlouho a Jenštejn neměl nikde zastání. U něj bych se vůbec nedivil, narozdíl od Václava III., kdyby došlo ke královraždě. Neschopný notorik, který byl loutkou nízké šlechty.

Dáša Nová píše:
Politický dobrodruh Johánek se tak stal nejtěžším kalibrem politické propagandy církevní reakce v době temna.
Ano, Souček zkopíroval předešlý názor dlouho tradovaný odpůrci katolíků. Takže po Bílé hoře bylo potřeba protiváhy k Husovi, proto se sto let po oné tragické prohře vyhrabal někdo z doby o tři staletí nazpět... :crazy:

_________________
"Poprávu užasli a budou žasnout králové a knížata celého křesťanstva nad tím, že vám byla vlita tak veliká moudrost." sarkasticky odvětil Zikmund Lucemburský, 1419
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jan z Jenštejna
PříspěvekNapsal: 03.05.2013 - 16:35 
Offline
desátník
desátník

Registrován: 11.09.2011 - 11:58
Příspěvky: 529
Kolssteyn píše:
Karel Konečný píše:
Král byl král a ne poddaný a jak se píše tak chtěl omezit rozpínavost církve...Oba dobře věděli, že jednají proti vůli krále. To byl středověk.
Velice srovnatelný příběh je francouzská kauza s templáři. Tam se ale král rozhodl fyzicky zlikvidovat celý církevní řád. V tomto našem případě byla genocida české církve zhola nemožná, proto se zaměřil na likvidaci jejích čelních představitelů, kteří se nechtěli své suverénnosti - budované Přemyslovci i císařem Karlem IV. - vzdát.
Toto nemá nic společného se středověkem, období středověku se charakterisovalo jinými hodnotami než mocenskou zvůlí. :)
Spíše, než že Jenštejn s Nepomukem jednali proti králi, bych řekl, že král jednal proti církvi se záměrem ji poškodit. Ty střety trvaly poměrně dlouho a Jenštejn neměl nikde zastání. U něj bych se vůbec nedivil, narozdíl od Václava III., kdyby došlo ke královraždě. Neschopný notorik, který byl loutkou nízké šlechty.

O tom jak církev byla cnostná a nevinná a jak bylo třeba podporovat její suverenitu si není třeba dělat iluze. V následujících letech se to ukázalo markantně, což neviděl jen Jan Hus, ale i další reformní kazatelé. To, že arcibiskup a Jan měli neshody s králem a král byl takový jaký byl to je nijak neomlouvá za to co udělali.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jan z Jenštejna
PříspěvekNapsal: 03.05.2013 - 18:44 
Offline
desátník
desátník
Uživatelský avatar

Registrován: 27.07.2006 - 16:48
Příspěvky: 798
Karel Konečný píše:
...jak církev byla cnostná a nevinná a jak bylo třeba podporovat její suverenitu si není třeba dělat iluze.
Církev měla a má šrámy po celou dobu své existence. Ovšem k té suverenitě by měli co říci třeba Přemyslovci, když se se vším museli obracet do Němec. Tím, že Karel IV. prosadil v Čechách arcibiskupství, tím nejen posílil církevní suverenitu, ale zvýšil prestiž celé země, včetně přiblížení papeži a jistě netřeba dodávat, že středověk je "církevní" především.
To, že jeho syn neudržel politické hodnoty evropského formátu, ani vlastního království, je jiná věc. Že nezvládal ani římské kralování a byl pro zemi v tu dobu tím nejhorším, co k dostání bylo, je holt už minulost našich dějin. Možná, kdyby arcibiskup Jan dál s králem chlastal a lítal za děvkama, že s ním žádný střet neměl... :twisted:

Karel Konečný píše:
To, že arcibiskup a Jan měli neshody s králem a král byl takový jaký byl to je nijak neomlouvá za to co udělali.
Oni ale neudělali nic, co nebylo v jejich pravomocech. Jen ve "zrychleném řízení" prodloužili platnost stávajícího stavu. :angel:

_________________
"Poprávu užasli a budou žasnout králové a knížata celého křesťanstva nad tím, že vám byla vlita tak veliká moudrost." sarkasticky odvětil Zikmund Lucemburský, 1419
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jan z Jenštejna
PříspěvekNapsal: 03.05.2013 - 20:14 
Offline
desátník
desátník

Registrován: 11.09.2011 - 11:58
Příspěvky: 529
Kolssteyn píše:
Oni ale neudělali nic, co nebylo v jejich pravomocech. Jen ve "zrychleném řízení" prodloužili platnost stávajícího stavu. :angel:

Ale oni byli předními církevními příslušníky a měli být věřící a měli znát bibli. Z bible si měli vzít poučení, že krále mají respektovat. Hanobením krále třeba oprávněným to nejde omluvit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: oni, oni, oni ...
PříspěvekNapsal: 03.05.2013 - 22:03 
Offline
hejtman
hejtman
Uživatelský avatar

Registrován: 19.05.2005 - 10:48
Příspěvky: 8711
Bydliště: Athény východních Čech
Myslím, že netřeba psát v množném čísle, když zodpovědnost nese především Nepomuk, kterého se toto téma týká zejména. :wink: :P Samozřejmě s jeho uspěchaným postupem neměl Jenštejn nejmenší problém.

_________________
Super omnia vincit veritas (3Ezd 3, 12)
Ego sum via veritas et vita (J 14, 6)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Navalis 2013
PříspěvekNapsal: 16.05.2013 - 11:10 
Offline
hejtman
hejtman
Uživatelský avatar

Registrován: 19.05.2005 - 10:48
Příspěvky: 8711
Bydliště: Athény východních Čech
A tady je program letošních navalis, dokonce dvoudenních.
Koukám, že se z toho stává tradice svatojánských slavností. Domníval jsem se, že tyto pompézní slavnosti se budou konat pouze při kulatých výročích, protože to nějakou korunu stojí ... :? :(

JM píše:
... se letos (2011) v Praze slavila připomínka Jana Nepomuckého tradiční barokní slavností na Vltavě ...

_________________
Super omnia vincit veritas (3Ezd 3, 12)
Ego sum via veritas et vita (J 14, 6)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 112 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 105 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

Husité - Ktož jsú boží bojovníci | © 1998-2020 M. Gelbič & J. Motyčka
TOPlist Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group Český překlad – phpBB.cz