Právě je 16.06.2025 - 10:39

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 141 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Lipany
PříspěvekNapsal: 08.06.2024 - 20:17 
střelec
střelec

Je to tak, ale co už. Běžný kolorit.
Otázka je, zdali se těmhle lidem dá nějak vysvětlit, že oni nevystupují proti husitství jako takovému, ale proti pokřivenému pohledu, který vytvořili a razili po čtyřicet let (teda spíše asi deset let) komunisti a který neměl s realitou moc společného. Že opravdu nestačí jenom otočit to pomyslné znaménko, jak už jsi tady několikrát zmínil, Jiří.

PříspěvekNapsal: 09.06.2024 - 15:56 
hejtman
hejtman

Ano, Václave, těmto lidem nevysvětlíš zhola nic. Na facebooku se s jedním takovým "oponentem" dohaduji už celá léta. Jsem trpělivý, snažím se, věcně argumentuji, nechci se hádat, ale on každý můj argument otočí proti husitství, resp. proti mně. Shodneme se na jedné jediné věci: že naše názory jsou antagonistické. :D
I já jsem za více jak 4 dekády svého života, po které se studiu husitství věnuji, musel v rámci objektivity několikrát změnit svůj názor na některé detaily, ale tenhle člověk této sebereflexe není vůbec schopen a v tom je ta potíž, protože takových je většina, většina těch, kteří husitství černobíle odsuzují.

Kata-he-kasa píše:
... proti pokřivenému pohledu, který vytvořili a razili po čtyřicet let (teda spíše asi deset let) komunisti ...
... ano,
těch ±10 let byl bolševik fakt jednoznačně demagogický, co se týče husitství. Za tu jednu dekádu vytvořil svůj etalon husitství, resp. svůj model a ten pak neměnil až do tzv. "sametu". Zkrátka po těch deseti letech se tak nějak přestal o husitství nadále starat, protože měl vystaráno. :D

PříspěvekNapsal: 28.05.2025 - 10:37 
cepník
cepník

Johánkův návrh průběhu bitvy u Lipan: https://www.e-stredovek.cz/post/bitva-u-lipan-30-5-1434/

Předmět příspěvku: moje postřehy k tomu
PříspěvekNapsal: 04.06.2025 - 11:56 
hejtman
hejtman

Ježek píše:
Johánkův návrh průběhu bitvy u Lipan ...
... pár mých postřehů k výše odkazovanému článku Jana Škody
1) Dostávám vosejpky velikosti rumových pralinek ze sousloví „Panská jednota“ – dokonce s velkým „P“ pro označení koalice umírněných kališníků a katolíků, v níž nebyli zdaleka jen páni. Je to obdobně zavádějící označení jako „poprava sedmadvaceti českých pánů“ na Staroměstském náměstí v r. 1621 po porážce stavovského povstání.

2) Rekonstrukce bojiště
Vozová hradba ve tvaru čtverce? Vždy se zobrazovala jako obdélník. Nové modely husitského vojenství však preferují „kruh“, rozumějme spíš jakýsi nepravidelný ovál respektující terén. Jak vypadala vozová hradba radikálů u Lipan, však nevíme.
S těmi ostruhami v jízdě koalice mi to nepřijde až tak od věci. Proč by si je znovu připínali, když kůň se dá pobídnout i bez nich?

3) Rekonstrukce – útok Panské jednoty … závěrečné dění
Musím uznat, že útok schůdkovitě uspořádaných 11 souběžných řádů je zajímavý, ale je už obtížně představitelný jeho přechod přes Čertovu brázdu, která před 6 stoletími jistě vypadala poněkud jinak než dnes.
Z východu provádí klamný útok koaliční jízda a ze západu vozy s děly na nich. A obě se otáčí na útěk. Ze západu i z východu se ozývá „Běžííí!“ Hmmm, tak to je asi největší Honzův objev – dva klamavé útoky/ústupy, ten na východě pronásledovaný Čapkovou jízdou, ten druhý pěchotou radikálů. No, nevím, nevím … fakt nevím, připadá mi to, jako velice účelově vyfabulovaný příběh, i když uznávám, že docela zajímavě.
Jízda koalice, která oklamala tu Čapkovu, vjíždí do skoro prázdné vozové hradby radikálů. V podání poněkud věrohodnějším do vozové hradby radikálů vnikla předem připravená a k tomuto účelu nachystaná záloha koalice, která tak poprvé zasáhla do boje, aby dokonala dílo zkázy uvnitř vozové hradby.
Také jsem bytostně přesvědčen, že Čapek zachránit nic nemohl, ani svojí pouhou přítomností. My nevíme, zda Čapkova jízda do boje vůbec zasáhla, nebo rovnou zdrhla. O skutečných pohnutkách a načasování Čapkova ústupu ví jen on a Bůh.

můj závěr:
Všimněte si, kolik je v Honzově jinak zajímavém příběhu „nepostřehnutí“, „nezpozorování“ a „nevyvolání podezření“ ze strany radikálů. Na můj vkus až příliš moc. Tak hloupí by snad být nemohli, ani kdyby byli do němoty zpití domnělým vítězstvím.
Jedno je naprosto zřejmé: útěk musel být natolik věrohodný, že oklamal i velice zkušené a válečnými vichry ošlehané velitele radikálů, i když morálka "božích bojovník" byla zcela jiná než za tatíka Žižky (viz neúspěšné obléhání Plzně doprovázené porážkou u Hiltersriedu).
Já si to vysvětluji tím, že útok byl jeden, vedený vozy a jízdou. Střílelo se z obou stran. Ke kontaktnímu střetu došlo u vozové hradby radikálů s relativně velkým počtem mrtvých a zraněných na straně koalice. Jedině tak mohl jejich klamný útěk vypadat věrohodně. Honzova varianta má tu výhodu, že vozy koalice by se neotáčely o 180 stupňů, ale pouze o 90 stupňů nebo něco málo přes.
Obávám se však, že pravdu o skutečném průběhu bitvy u Lipan se už nikdy nedozvíme. I když …

PříspěvekNapsal: 04.06.2025 - 19:13 
velitel vozu
velitel vozu

Jen taková drobnost bratře hejtmane - já tam přece nikde nepíšu, že by vozová hradba byla čtvercová, i na tom plánku jsou obě hradby obdélníkové.
A vozový šik koalice Čertovu brázdu nepřekračoval, jen jel podél ní a střílel přes ní.

PříspěvekNapsal: 08.06.2025 - 15:33 
hejtman
hejtman

Iohannes Cladis píše:
Jen taková drobnost bratře hejtmane - já tam přece nikde nepíšu, že by vozová hradba byla čtvercová, i na tom plánku jsou obě hradby obdélníkové ...
Iohannes Cladis v kapitole "Rekonstrukce - bojiště" píše:
"A délka jedné strany čtverce bratrské vozové hradby byla některými badateli rovněž propočtena na 400 m!"

Iohannes Cladis píše:
... A vozový šik koalice Čertovu brázdu nepřekračoval, jen jel podél ní a střílel přes ní.
O.K. :thumbup:
Musím ale upřímně přiznat, že jsem se v popisu průběhu bitvy často docela ztrácel. A to jsem to četl 2x. :!:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 141 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]