Včera
29. 7. byl krásný letní den a
v Nekmíři, hezkém kousku české země odhalovali památník bitvy. Měli to moc pěkně připravené, už v obci byly cedulky ''Památník Žižka'' s šipkou, které nás dovedly až na parkoviště pro tuto příležitost připravenému dole na louce u lesa Na Smrtelnici.
Památník z přírodního bílého kamene vytesaný kamenosochařem Jaromírem Nedorostem je krásnou dominantou Nekmíře, protože díky tomu, že je až nahoře pod lesem, je vidět už zdáli průhledem ze silničky na Plzeň - která je zase vidět od památníku. Jede se kolem sv. Jana Nepomuckého, který schovaný dole u silnice kousek pod Smrtelnicí jen tiše Janu Žižkovi závidí jak je ''na výsostech''.
Líbilo se mi, že slavnost pojali jako nekomerční akci, aby se tam sešli jen opravdoví zájemci, přijeli také lidé z okolních vesnic jako na pouť sejít se s přáteli a popovídat si co je kde nového. Bylo tam občerstvení, dost místa na sezení, malý kolotoč zdarma a večer opékání buřtů. Také pozvali středověké šermíře, pekli tam středověké dobrůtky za dobrovolný příspěvek a měli tam též ''bojový vůz'' a dva koně s rytíři - jeden kůň byl ustrojený skoro turnajově, druhý s Žižkou, asi ještě z dob, kdy hejtman nejezdil na bělouši. Líbilo se mi, jak u památníku dělali stráž hasiči, asi potřebovali někoho v uniformách a nikoho jiného neměli.
Slavnost začala o něco déle, protože stále docházeli lidé, při odhalování pomníku zahráli chorál i hymnu, pan starosta Josef Pangrác i historik Jiří Kříž měli oblek, jen paní docentka Mauritzová, která odhalovala pomník, měla svetr jak k ohni místo slavnostních šatů, které by se na takovou událost hodily. Líbil se mi projev pana starosty, prozradil, že do budoucna plánují rekonstrukci bitvy (že by po 600 letech 2. 12. 2019?), pak ještě bratr farář Jiří Chytil připomněl mistra Jana Husa, který dal všemu začátek. Byli jsme tam necelé dvě hodiny a bohužel jsme museli odjet dříve než ohlásili besedu s panem Ladislavem Téglem, amatérským historikem ze sousedního Žilova, který připravil podklady pro informační tabuli u památníku. On nechtěl mít přednášku při odhalování, protože si přál, aby jen ti lidé, které to zajímá, za ním šli se zeptat. I tak jsem byla šťastná, že jsem v Nekmíři byla a to hlavní viděla.
Příloha:
IMG_20170729_133900.jpg [ 1.11 MiB | Zobrazeno 9145 krát ]