Když už jsem byl přesvědčen, že lákavým a svůdným příležitostem psát o našem serveru (pochopitelně negativně) na jiných serverech tito kritici začali odolávat, hluboce jsem se mýlil.
Tentokrát je to o to horší, že se tato kritika našeho serveru, potažmo mojí nepatrnosti související s několik let
starým případem objevila na
diskuzním fóru partnerského serveru o Středověku. Tyto neblahé praktiky zaštítěné anonymitou virtuální komunikace obsahují – jak už jsem uvedl – v převážné většině případů negativní kritiku stále ve stejném duchu, tzn. vytržení jedné úzké problematiky bez celkového pohledu na obsah serveru, propagace husitství v bolševickém duchu naším serverem, Jirásek, Palacký, Šmahel, atd., apod.
Přesto nejde vůbec o to, že tyto kritiky většinou bez špetky invence jsou veskrze negativní, že se stále točí kolem jedné osoby, ale
především se jedná o to, že jsou rozmisťovány po všech možných diskusních fórech české internetové scény jen ne tam, kam explicitně patří, tj. na fórum toho serveru, jehož se to přímo týká. Přestože za žádných okolností nelze vyloučit, že i negativní kritika může obsahovat podnětné impulzy, dokonce může být i oprávněná, nebudu o tom s nikým, kdo najednou ucítil potřebu si vyřídit účty, diskutovat na žádném jiném serveru, byť by se tento server tvářil sebepřátelštěji. Proč? No, jsme ve svobodné zemi, tak si každý může hanět, jak je mu libo a kdekoli na internetu, ale po mně zase nemůže nikdo chtít, abych na tyto kritiky reagoval jinde než tady.
Tito kritici se také ve svých hodnoceních skoro nikdy nezapomenou zmínit o tom, že toto fórum je „fórem jednoho přispěvatele“. Nelze pominout, že tím znevažují přínos ostatních přispěvatelů s desítkami a stovkami příspěvků, kterých si velice vážíme, ale přesto nebo právě proto, pokud naše fórum takto vnímají, měla by být tato okolnost důvodem, proč směřovat tyto své připomínky rovnou sem. Budou tím přece mít usnadněnou pozici, tak nechápu, proč se této výhody zbavují ...