Budu se opakovat, ale je to nutné - pouze jako úvod k následujícímu textu. Válka na Ukrajině opět tento národ rozdělila na 2 skupiny – dle jednoho z průzkumů – v poměru 9:1 proti ruské agresi a barbarské válce na Ukrajině, kterou Rusko vede proti svému slovanskému bratru.
Bylo nutné předpokládat, že i mezi příznivci husitství se objeví ti, kteří jsou součástí oněch 10% a kteří stojí více či méně na straně Putina. Netušil jsem však, že jich bude tolik a že se budou zastávat dokonce vojenského řešení, tedy války, jako cituji „
pokračování politiky jinými prostředky“. Byl jsem tímto konstatováním naprosto šokován při vědomí toho, co Rusové páchají za zvěrstva na nevinných civilistech vč. dětí. Tito taky husité si možná spletli brutalitou prosycené 15. století s naším jednadvacátým. Jinak si to nedovedu vysvětlit. Možná zcela účelově hledají jakési neexistující analogie mezi obrannou válkou husitů, mezi občanskou válkou probíhající v husitských Čechách s asijským stepním terorem v podobě války vedené ruským agresorem. Nevím!
Oponoval jsem tím, že pokud se Rusové domnívali, že Ukrajina je plná nacistů a banderovců a že ukrajinská majorita ubližuje ruské menšině, lze použít jistě mnoho různých jiných, mírových prostředků proti svému bezprostřednímu sousedu, počínaje ekonomickými sankcemi a konče zpřetrháním kulturních a sociálních vazeb. To by však v čele země nesměl stát Putin.
Tito lidé si neuvědomují, že obdobný důvod by mohl Putin aplikovat i při útoku na kteroukoli jinou demokratickou zemi, protože v tomhle pošahaném světě se obtížně hledá stát, který nemá problémy s (neo)nácky (Česko a Slovensko nevyjímaje), vč. nejvyspělejších demokracií jakými jsou Velká Británie a USA. V tom je agresivní zahraniční politika Putina, který si v ničem nezadá s Hitlerem, smrtelně nebezpečná.
Jsem smutný z mých kamarádů-husitů, kteří se stali součástí Putinovy páté kolony v Česku. Velice pochybuju, že by se hluboce věřící husité (kdyby se dožili naší neblahé současnosti) postavili na stranu bývalého militantního ateisty, z něhož se přes noc stal zcela účelově „pravoslavný křesťan“ přijímající podobojí, který v pravoslavných chrámech líbá ikony, zapaluje před nimi svíčky a který se stal věrným kámošem kolaboranta Kirilla, patriarchy moskevského a veškeré Rusi, tedy nejvyššího představitele Ruské pravoslavné církve. Nebo tomu bylo naopak?
Příloha:
černobíle1.jpg [ 10.92 KiB | Zobrazeno 148 krát ]