Vladimír Volkmann píše:
... Předně bych měl opravit svůj výrok "dogmatická víra" za víru mrtvou, která tu dogmatickou zahrnuje také ...
Tak teď jsem se zpotil až ...
... a hluboce se zamyslel nad tím, zda moje víra není náhodou taky "
mrtvou".
Vladimír Volkmann píše:
... z mého příspěvku zcela zřetelné, že jde o můj názor ...
Ale, Vladimíre, drtivá většina názorů prezentovaných na diskusních fórech nejen tohoto typu jsou názory
privátní. To snad netřeba neustále zdůrazňovat, jakoby ses omlouval ...
A od toho jsou pak tyto diskuse, v nichž např. já si svoje názory tříbím, koriguji, dokonce některé i opouštím a snažím se tak nelpět na těch "zkostnatělých" a mylných.
Vladimír Volkmann píše:
... Pokusím se vysvětlit, proč Jana Husa nepovažuji za dogmatika. Jan Hus studoval katolickou věrouku a byl katolickým knězem. Pro učené lidi je vždy velmi těžké začít mít svůj vlastní názor a vše zkoumat z vlastního pohledu, neboť se již naučili názory jiných, takže vlastně nějaký názor mají. Těch důvodů je více, ale nebudu je rozvádět. Jan Hus jako katolický kněz jistě zastával v oblasti teologie některé dogmatické myšlenky své církve, ale začal sám zkoumat Písmo a snažil se ho sám za sebe pochopit a proto začal mít na spoustu věcí svůj vlastní názor, často odlišný od katolické církve. Tím se začal duchovně pohybovat, tudíž jeho víra se stávala živou. Jeho názory, kvůli kterým ho nakonec církev zavraždila, myslím, není třeba rozebírat, jsou již rozebírány na těchto stránkách dostatečně.
Tak tomu rozumím, Vladimíre.
Ale nejsem si zcela jist, zda jsem z tvého příspěku, z něhož jsem citoval, dostatečně pochopil, co je "
dogmatická" či "
mrtvá" víra ...