Právě je 04.05.2025 - 14:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 377 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: rozdíl
PříspěvekNapsal: 22.12.2009 - 10:50 
hejtman
hejtman

Dáša Nová píše:
Proč už konečně nenapíše hejtman křižákovi to samé co Bernardovi?! Aby sem už nepřispíval, že tu není vítaným návštěvníkem. ...
Jana znáš z tohoto fóra, Bernarda však neznáš vůbec. Mezi těmito dvěma katolíky je hodně rozdílů. Jeden však (pro mne) velice podstatný, který tys zatím ještě asi nepostřehla.

I k Janovi mám spoustu výhrad, ale on, když se mu něco zde na fóru nelíbí, řekne to přimo TADY. :!: A nenavštěvuje jiné servery (katolické i sekulární), aby pomlouval tento web a moji nepatrnost a farizejsky lhal. A na to jsem fakt hodně háklivej (nejen u jakéhosi Fina), protože se nemohu bránit (a ani nechci, protože to bych nedělal nic jiného!). A to je, věř mi, fakt fatální a docela zásadní rozdíl mezi těmito dvěma přispěvateli. :idea:
Dovedu pochopit tvůj vztah (raději ho nepojmenuju, aby ses neurazila) ke křižákovi, ale pozorně se podívej, jak s ním dokáže diskutovat Vladimír, kterého se občas dovoláváš ... :wink: :|

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 22.12.2009 - 11:21 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Vladimír je zcela výjimečný, ale mne křižákovo poznámky brání být hodná, on mne dělá horším člověkem, už jsem Ti o tom psala tolikrát, když jsi mi nutil s ním diskutovat a vytýkal jsi mi, že mu nadávám "modloslužebník", takže odsud odcházím jako jsem odešla z vašich kostelů.

Předmět příspěvku: OBECNÁ poznámka:
PříspěvekNapsal: 22.12.2009 - 13:31 
hejtman
hejtman

Již velice dlouho se v české kotlině rozmáhá všude přítomný, nepříjemný nešvar.
Lidi nejsou ochotni si přiznat svoji vlastní chybu. Nejprve hledají tisíce výmluv, pak se ve své dotčenosti, že je někdo přistihl "odkopané", obrátí proti tomu, kdo se nebál je na jejich chybu upozornit a správně ji pojmenovat.
Čítankové ukázky tohoto nešvaru nám po listopadu '89 předvádějí, mj. i ministři, poslanci, senátoři, zkrátka mnozí politici v čele s prezidentem.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 22.12.2009 - 14:24 
mystifikátor/ka

Daso, kocourek roste a ma se dobre. Ma 1 rok a v lete budu mit dalsiho, stejne rasy, tez ragdoll. Dekuji Vam mnohokrat za to ze jste se mne zastala a preji Vam pozehnane Vanoce.

Pane Motycka. Opravdu nechapu proc na mne stale nasazujete, spinite mne. Dela Vma to dobre? J ajsem zde nikoho neurazel, jen jsem na psal na katolicke forum Traditio, ze zastavate tezce hereticke nazory, za cfoz, kdyby jste zil ve 14. stoleti, by jste byl i Vy velmi prisne souzen Svatou Inkvisici. Taktez Sabin,a Protestant.
Ja proti Vam osobne nic nemam,a i se za Vas modlim, pouze jsem uvedl Vase bludne nazory, stejne joko Husovy.
Hus se velmi mylil,a to jsem psal i na Traditio, muzete si to tam precist, pod odstavcem "apologie"
http://crux.lightbb.com//
Vase jmeno jsem nikde neuvadel, pouze Husovy tezce hereticke nazory a pokud se s nim ztotozujete, tak jste heretik tez.
Chci Vam jen poprat vesele vanoce.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 22.12.2009 - 14:28 
mystifikátor/ka

Opravdu nechapu, pane hejtmane, proc jste tak plny zloby a zasti proti mne. Nic jsem Vam neudelal. Proc tolik nenavisti proti mne? Verte ze ani ja to nemam lehke,a stejne jako i Otcove Inkvisitori, kterych si tak vazim, ani ja nemam mnoho pratel. Jako nemeli ani oni.
Ale proc tolik zloby a zasti? Jsem velmi mirny clovek a mnoho jsem se modlil i za Vas.

Předmět příspěvku: zloděj křičí: chyťte zloděje ...
PříspěvekNapsal: 22.12.2009 - 15:09 
hejtman
hejtman

Bernard Gui píše:
... Ale proc tolik zloby a zasti? ...
:roll: Máš vůbec to svědomí se mě právě na tohle ptát? ... :roll:

Bernard Gui píše:
.... Vase jmeno jsem nikde neuvadel ...
Máš velice krátkou paměť, tak dovol, abych ti ji drobet osvěžil:

Bernard Gui 6.10.2009 v 15:14 na portále TRADITIO píše:
Jedno z neojohavnejsich heretickych stranek je na http://www.husitstvi.cz
Opravdu strasne nazory, stoji za to se tam podivat.
Bernard Gui 7.10.2009 v 10:35 na portále TRADITIO píše:
Ano, ta stranka o husitech a Husovi je opravdu naivni, ale je to nebezpecne, nebot to ovlivnuje mysleni lidi v CR, kteri dodnes Husa nekriticky obdivuji a maji ho za mucednika. Ja jim vcera psal jak to s Husovym procesem opravdu bylo, o tom jak Husa kard. Zabarella prisel navstivit, o Husove pyse, nebot mohl odvolat sve bludy jiz roku 1403..a prispevek mi vymazali a navic admin. pan Motycka, fanaticky obdivovatel Husa,a protestant mi psal sz, ze "urazim ceskeho narodniho hrdinu", ten Motycka a rada dalsich Husa uplne nekriticky obdivuji,ale i Zizku a podobne vrahy. Obhajuji zverstva, ktera husite pachali v dobe revoluce- a proto uz jsem to nemohl vydrzet anapsal jim.
Stačí? ... :?: :wink:
V jednom jediném příspěvku jsi mě jmenoval dokonce dvakrát. :!:
To se, prosím, můžete dočíst na diskusním fóru výše uvedeného "portálu" v tématu s názvem "Stránky heretiků a nevěřících psů" (http://crux.lightbb.com/stranky-ktere-stoji-za-to-vidit-f11/stranky-heretiku-a-nevioicich-psu-t108-30.htm), aby se vás snad Bernard nesnažil "obalamutit", že jsem si to vymyslel a aby vy jste taky věděli, s kým máte tu čest.

Bernarde, já když někoho vyzvu, aby opustil naše fórum, mám k tomu velice, ale opravdu VELICE závažné důvody. A když něco napíšu, tak na rozdíl od jiných nemusím lhát, a za svým (nejen napsaným) si dokážu stát ...

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 22.12.2009 - 23:32, celkově upraveno 3

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 22.12.2009 - 19:39 
cepník
cepník

Bernard Gui píše:
Verte ze ani ja to nemam lehke,a stejne jako i Otcove Inkvisitori, kterych si tak vazim, ani ja nemam mnoho pratel. Jako nemeli ani oni.

Tak to je hláška dne, ne-li měsíce. Místo toho, aby jsi se nad sebou zamyslel, proč nemáš přátelé, tak tady meleš pič......

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 23.12.2009 - 00:31 
cepník
cepník

Jan píše:
Od toho má člověk rozum, aby si to srovnal v hlavě, co je dobré a co není.
Člověk je především duchovní bytost a měl by vycítit, co je zdravé a co není. Rozum by měl logicky odůvodnit proč a neměl by najít jakékoliv mezery.

Jan píše:
Jak nám praví staré přísloví: Nelze sloužit dvěma Pánům.
Ano, ani dvěma ani více...

Jan píše:
A to s tím majetkem a hříchy duchovenstva? Stejné nešvary v Církvi kritizovali různí světci v průběhu. Dejme tomu sv. Antonín Paduánský, dodnes jeden z velice oblíbených světců - koukněze na tohle: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/2 ... -a-svedci/ - zazní tam věta, že ve své kritice nešvarů Církve byl Antonín mnohdy ostřejší než Hus nebo Luther. Jak je tedy možné, ptám se, že sv. Antonín je ctěn jako světec, zatímco Hus skončil tak jak skončil. Ta kritika majetku a hříšného života v tom neměla roli. Co vadilo, bylo Husovo pojetí teologie, např. jeho teze, že kněz ve hříchu neudílí platně svátosti a podobně. Sociálního revolucionáře z Husa udělala až 50. léta 20. století, kdy se to jistým lidem hodilo do krámu (vypráví se taková žertovná příhoda, že když ministr Nejedlý či kdo viděl film Jan Hus, tak vynadal režiséru Vávrovi: "Co ste to točil? Dyk ten Hus vypadá jako nějaký kněz!")
Kritiky církve Antonínem z Padovy jsem nečetl, ve zmíněném pořadu zazněl subjektivní názor jednoho člověka. Ono záleží na tom, koho všeho kritizoval, co kritizoval a jakým způsobem. Také jsem se dočetl, že se zmíněnému říkalo kladivo na kacíře a že se zůčastnil křížové výpravy proti Albigenským... Myslím, že zesvětštělé církvi vadilo na Janu Husovi právě to, že se dotkl její moci, majetku a neomylnosti (stejné to bylo u Ježíše). Co z Jana udělal minulý režim je jiná věc.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 23.12.2009 - 08:20 
křižák

Vladimír Volkmann píše:
Kritiky církve Antonínem z Padovy jsem nečetl, ve zmíněném pořadu zazněl subjektivní názor jednoho člověka. Ono záleží na tom, koho všeho kritizoval, co kritizoval a jakým způsobem.
Jistě záleží na tom jak a koho kritizoval. Ta jeho kázání jsou, pokud vím, jen v kritickém vydání, ale nějakého by se snad dopídit dalo. Člověk by si to měl přečíst a udělat si na to názor sám.
Nicméně P. Pospíšil, co tam o těch jeho kázáních mluvil, je významný teolog, takže si myslím, že posoudit ta kázání dovede docela dobře.

K těm kacířům mě napadá takový příklad se sv. Dominikem, ten totiž založil dominikány s původní myšlenkou, aby přesvědčovali ty různé heretiky slovem a příkladem, nikoliv silou. Proto je mimo jiné dodnes u dominikánů důležité důkladné vzdělání. To, že se pak dominikáni účastnili inkvizičních procesů (což bylo až po Dominikově smrti), to už je jiná věc. Prvotní úmysl a pozdější praxe se tedy mohou lišit.
A sv. Antonín byl františkán. Ten řád má tak trošku speciálního zakladatele. Sv. František byl ve své době nechápán. Protože mu vadilo bohatství (u různých těch soudobých bohatců i u Církve). Začal žít v absolutní chudobě, staral se o malomocné, kázal atd. A nebál se, stejně jako Antonín, kritizovat. Ostatně to byli současníci a přátelé. V čem se lišili tihle dva od různých těch hnutí a třeba od pozdějšího Husa? I přes všechnu kritiku zachovávali poslušnost k církevním představeným.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 23.12.2009 - 08:38 
cepník
cepník

Jan píše:
Vladimír Volkmann píše:
Kritiky církve Antonínem z Padovy jsem nečetl, ve zmíněném pořadu zazněl subjektivní názor jednoho člověka. Ono záleží na tom, koho všeho kritizoval, co kritizoval a jakým způsobem.
Jistě záleží na tom jak a koho kritizoval. Ta jeho kázání jsou, pokud vím, jen v kritickém vydání, ale nějakého by se snad dopídit dalo. Člověk by si to měl přečíst a udělat si na to názor sám.
Nicméně P. Pospíšil, co tam o těch jeho kázáních mluvil, je významný teolog, takže si myslím, že posoudit ta kázání dovede docela dobře.

Otázka je, posuzuje-li pan Pospíšil ta kázání zcela nestranně, a pokud ano, opět je to subjektivní názor jednoho člověka. Jako příklad mohu použít Bibli, kde na spoustu psaného máme konkrétně my dva zcela odlišné názory... Dávám Vám za pravdu, že nejlepší je seznámit se s konkrétním spisem a udělat si vlastní názor. Takový názor zde uvedený má jistě mnohem větší váhu než citace názoru cizího...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 26.12.2009 - 13:58 
sudličník
sudličník

Velmi stručný komentář, více není třeba- Bych blil
http://www.eurabia.cz/Articles/3823-pol ... vrope.aspx

Předmět příspěvku: "mutikulti" ...
PříspěvekNapsal: 26.12.2009 - 14:45 
hejtman
hejtman

Mates..:::BOHEMIA:::.. píše:
Jsou to vskutku prazvláštní "trendy" v tzv. "multikulturní" Evropě.
Já za tím cítím latentní obavy z reakcí především neustále se zvětšujících islámských komunit v těchto evropských zemích.

Předmět příspěvku: Nietzsche
PříspěvekNapsal: 26.12.2009 - 14:55 
hejtman
hejtman

Významný německý filolog a filisof Friedrich W. Nietzsche je známý svou kritikou nejen praktického křesťanství.
Tento "jinověrec" prý svého času řekl, že křesťan je někdo, kdo, když už sám nemá se z čeho radovat, aspoň zkazí radost druhým.
Tohle musí mnohým z ateistické většiny znít zřejmě jako rajská hudba a nás ostatní by to mělo vést k hlubokému zamyšlení v tomto vánočním čase.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 26.12.2009 - 20:00 
křižák

Jiří Motyčka píše:
Mates..:::BOHEMIA:::.. píše:
Jsou to vskutku prazvláštní "trendy" v tzv. "multikulturní" Evropě.
Já za tím cítím latentní obavy z reakcí především neustále se zvětšujících islámských komunit v těchto evropských zemích.

Kam kráčíš, Evropo, nejstarší dcero Církve?

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 27.12.2009 - 14:08 
cepník
cepník

Jan píše:
K těm kacířům mě napadá takový příklad se sv. Dominikem, ten totiž založil dominikány s původní myšlenkou, aby přesvědčovali ty různé heretiky slovem a příkladem, nikoliv silou. Proto je mimo jiné dodnes u dominikánů důležité důkladné vzdělání. To, že se pak dominikáni účastnili inkvizičních procesů (což bylo až po Dominikově smrti), to už je jiná věc. Prvotní úmysl a pozdější praxe se tedy mohou lišit.
Můj názor je ten, že jakékoliv přesvědčování lidí k přestupování nebo přistupování na nějakou víru (v tomto případě na katolické učení) je nezdravé. Takto se v dnešní době chovají např. Svědkové Jehovovi, s nimiž mám osobní zkušenost. Když pominu katolické učení jako takové, se kterým se neztotožňuji, jakékoliv vnucování víry je špatné, neboť každý člověk má povinnost seznamovat se sám s Božími zákony, chovat se podle nich a tím se přibližovat ke svému Stvořiteli, od toho máme svobodnou vůli. Každé její spoutávání je hříchem, za který nenese odpovědnost jen ten, který na něco pod přesvědčovacím nátlakem přistoupil, ale i ten, kdo přesvědčoval. Od přesvědčování slovy k přesvědčování silou je jen malý krok, zvláště když jsou k dispozici moc a prostředky... Mimochodem, někde jsem viděl obraz, na kterém zakladatel Dominik pálí katarské knihy...

Jan píše:
...Ostatně to byli současníci a přátelé. V čem se lišili tihle dva od různých těch hnutí a třeba od pozdějšího Husa? I přes všechnu kritiku zachovávali poslušnost k církevním představeným.
Ano, to je dosti podstatné. Člověk, který začal poznávat nezkalenou Pravdu se zkrátka nemohl ztotožnit s dogmatickým učením církve. Jinými slovy - Jan Hus mohl v něčem zachovávat poslušnost církvi (byl jejím členem), ale v tom, co se lišilo od poznané Pravdy, se rozhodl zachovávat poslušnost Bohu, proto byl umlčen. Trochu by se to dalo přirovnat k situaci, kdy nejmenovaný předseda politické strany "dozírá" na to, zda "jeho" poslanci hlasují podle jeho vůle. Pokud si někdo dovolí hlasovat dle svého svědomí, je s ním nemilosrdně "zatočeno".

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 377 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 26  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]