Dáša Nová píše:
...farář tam povídal snad půl hodiny o ničem
Kdyby někdo přede mnou mluvil o technice, taky z mého pohledu bude mluvit o ničem... proto bych to viděl tak, že's mu přesně neporozuměla nebo to popisoval málo laicky...?
Citace:
Abdrušin popisuje...co se děje přesně s člověkem po smrti
O tom se mluví ve všech náboženstvích a filosofiích světa, každý to vidí jinak a spisovatel Oskar Bernhardt na to po mnoha tisíciletích konečně přišel...?
Citace:
Pro většinu z nich je to fakt jenom zaměstnání
O tom tedy pochybuju, za tu almužnu a ve společnosti, která se nad náboženstvím jen ušklíbne... to buď musí být někdo zklamaný životem nebo ten co to dělá bez nároku na nějaké vyšší ohodnocení. Navíc faráři jsou inteligentní lidé, často dokonce oproti těm, co chodí na kázání...
Citace:
proto je tolik rozrušují vztahy církve a státu, navracení majetku atd., že o tom mluví i při kázání, kde by se mělo rozebírat evangelium.
Kázání by neměla být teoretická a striktně biblická. To, že farář mluví také o reálných problémech, poukazuje na jeho schopnost orientovat se v reálném světě a že není někde v nějakém knižním limbu.
Mě jako ateistu taky "rozrušuje", že někdo někomu bere nějaký majetek a je jedno jestli to je znárodnění majetku kvůli politickému názoru, stavbě dálnice nebo něčemu jinému. Vadí mi, když bolševik zabere majetek šlechtě, církvi, sedlákovi, komukoliv... A v kázáních bych o tom taky mluvil, že "nás" stát okradl, nechal zchátrat spousty kostelů a ještě mu je těžko udržet je alespoň v takovém stavu, aby nespadly, když už několik staletí tu vydržely stát.
JM píše:
jsou dokonce tací, kteří vůbec neví, že nějaký Abdrušin existoval
Ano, to je řeč třeba o mě.

Jelikož jsem nepoučen, strkám spisovatele "Abdrušina" do stejného pytle s Aštarem Šeranem.
A věřím, že i Šeranovi příznivci přestávají chodit do kostelů a při křesťanských kázáních se začínají nudit.
Zajímavějším mi v některých směrech byl třeba Rudolf Steiner a přeci to není důvod, že by se mi stal jedinou náboženskou autoritou a stejně tak i v jiných náboženstvích.
Holt, lidský mozeček je tak nevyvinutý, že ještě další tisíce let bude filosofovat o "správnostech" jednotlivých tvrzení a směrů....