Citace:
... I když čas od času se asi nějakému prolnutí nevyhneme.
Tomu se lze vyhnout v diskusi o husitství opravdu velice obtížně ... Jan píše:
... Současnou historiografii nelze podezřívat z nadržování husitům? Hmmm, novinka. Já znám heslo (omlouvám se za mírnou vulgaritu) - "S dějinama je to jako s děvkou, za určitejch podmínek s nimi lze dělat téměř cokoliv." ...
Nevím, zda jsi tady chtěl parafrázovat Otce zakladatele moderní české historiografie, ale je pravdou, že Palackého imperativ, v originále znějící "
... má-li historie nám býti učitelkyní, nesmíme dělati z ní sobě - děvky !", by měl být nejzákladnější směrnicí nepsaného kánonu historika.
Jsem pevně přesvědčen - a dovolím si tvrdit, že něco malinko o tom vím -, že naši současní medievalisté a husitologové zabývající se bez konfesionálního akcentu dějinami husitské revoluce se tomuto Palackého apelu nezpronevěřili. Po
listopadu '89 toho totiž nemají vůbec zapotřebí ...
Jó, poněkud jiná situace je u výkladů pobělohorského období našich dějin. Tady kontroverze neustále přetrvávají. Bohužel!Zdánlivě off topic:
Jan píše:
... K tomu Gersonovi: holt vycházel z toho, co u nás katolíků platí dodnes: že svátost, jakožto ustanovená samotným Kristem (čili vtěleným Bohem), má větší moc než veškeré naše hříchy, disponovanost udělovatele není proto rozhodující (když např. kněz spolupracoval s StB za minulého režimu, byl to hřích vážný, ale svátosti jím udílené jsou platné) ...
Jo, tenhle argument znám, nakonec tady na fóru jsi ho už použil v jiných souvislostech.
Udivuje mne však, jak se někdo v tomto ohledu může neustále zaštiťovat Kristem, který patrně dle tohoto účelového a vysoce pragmatického výkladu, když v předvečer svého ukřižování usedl se svými učedníky k velikonoční večeři, překypoval hříchy.
A v náhledu na tuto záležitost se od dob Gersonových současná katolická církev, jak je vidět, vůbec nezměnila. Úctyhodná tradice!
Ale zpět k meritu věci. Můj předchozí příspěvek zároveň nastoluje otázku o tom, zda je adekvátní někomu, kdo vysloví "blud" místo trpělivé diskuse o něm, hned vyhrožovat represemi v jakékoli podobě. Pro tohle by se asi v Bibli hledala ztěží opora!
Taky proto se tento můj příspěvek ocitl právě v tomto tématu.