Právě je 04.05.2025 - 18:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 377 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 27.12.2009 - 14:22 
cepník
cepník

Bernard Gui píše:
Chci Vam vsem poprat Vesele Vanoce,a modlim se za Vas zde, aby jste se navratili do luna Cirkve svate katolicke a aby Vas ty Vase husitske hereze jiz opustily. Ctete kvalitna katolickou literaturu, mnoho se da napr. sehnat ze:
http://www.liberius.net/
http://obrascatolicas.com/
http://www.angeluspress.org/

Preji Vam aby jste jiz zapomneli na toho heretika Husa, a ostudu ceskych dejin- jako byly hustitske revoluce.
I kdyz mne nenavidite, tak se za Vas modlim pane Motycka, Sabine, a dalsi.

Bernard Gui píše:
Verte ze ani ja to nemam lehke,a stejne jako i Otcove Inkvisitori, kterych si tak vazim, ani ja nemam mnoho pratel. Jako nemeli ani oni.

Bernarde, pomodlím se za Vás, abyste konečně našel cestu k Bohu. Přeji Vám více přátel, než měli otcové inkvizitoři.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 27.12.2009 - 15:01 
hejtman
hejtman

Vladimír Volkmann píše:
... každý člověk má povinnost seznamovat se sám s Božími zákony, chovat se podle nich a tím se přibližovat ke svému Stvořiteli, od toho máme svobodnou vůli ...
"Povinnost" nejde moc dohromady se "svobodnou vůlí".
Právě i seznamování se s Božími zákony by mělo probíhat na základě svobodné vůle. A pak přistupuje druhá věc: ne každý jsme od Boha nadáni stejnou inteligencí a člověk, který si při svém seznamování není jist, že něčemu správně porozuměl, měl by mít možnost zajít třeba za (svým) knězem, který by se mu to snažil vysvětlit. Konečná verze výkladu je pak stejně na tazateli.

Vladimír Volkmann píše:
... Trochu by se to dalo přirovnat k situaci, kdy nejmenovaný předseda politické strany "dozírá" na to, zda "jeho" poslanci hlasují podle jeho vůle. Pokud si někdo dovolí hlasovat dle svého svědomí, je s ním nemilosrdně "zatočeno".
Výstižné přirovnání.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 27.12.2009 - 16:06 
cepník
cepník

Jiří Motyčka píše:
"Povinnost" nejde moc dohromady se "svobodnou vůlí".
Právě i seznamování se s Božími zákony by mělo být na základě svobodné vůle. A pak přistupuje druhá věc: ne každý jsme od Boha nadáni stejnou inteligencí a člověk, který si při svém seznamování není jist, že něčemu správně porozuměl, měl by mít možnost zajít za (svým) knězem, který by se mu to snažil vysvětlit. Konečná verze výkladu je pak stejně na tazateli.

Jde o povinnost Bohu. On nás stvořil jen díky své milosti, bez Něho bychom nebyli. On nás nepotřebuje, my Jeho ano. Boží zákony jsou dokonalé, věčné, spravedlivé, nestranné, neúplatné. Ony tu zkrátka jsou v celém stvoření a my jsme jim podrobeni. Ten, kdo je z vlastní vůle dodržuje, děkuje Bohu za Jeho milost, je jimi povznášen, dostává Boží pomoc a zároveň prospívá celému stvoření. Kdo je nedodržuje, jde proti Boží vůli a škodí celému stvoření, neboť Boží zákony jsou dokonalé. Abychom pochopili svobodnou vůli, je třeba si uvědomit, že jen pokud je naše rozhodnutí usilovat k Bohu dobrovolné, má vůbec význam, neboť co neděláme dobrovolně, to v nás není. Platí, že neznalost zákonů neomlouvá a naše rozhodnutí přináší také následky, buď dobré nebo špatné.
Nejde o inteligenci nebo dosažené vzdělání, čisté usilování k Bohu přináší vždy Boží pomoc a ta dovede hledajícího k vědění, které mu zodpoví všechny otázky a objasní zákony stvoření zcela logicky a bez mezer. Provinění proti lásce lze odpustit, ne však provinění proti Duchu Svatému.

Předmět příspěvku: zkušenost ...
PříspěvekNapsal: 27.12.2009 - 20:51 
hejtman
hejtman

Vladimír Volkmann píše:
... Jde o povinnost Bohu. ... Platí, že neznalost zákonů neomlouvá a naše rozhodnutí přináší také následky, buď dobré nebo špatné.
Neměli bychom pro stromy přestat viděl les. Jinými slovy neměli bychom zapomínat např. na (ex)ateistu, který hledá - většinou tápavě - cestu k Bohu, nebo dokonce s tímto záměrem začíná teprve "koketovat". Takový člověk nerad slyší o jakékoli povinnosti a já se mu ani nedivím. Vím totiž, o čem píšu ...

Vladimír Volkmann píše:
... On nás stvořil jen díky své milosti, bez Něho bychom nebyli. On nás nepotřebuje, my Jeho ano. Boží zákony jsou dokonalé, věčné, spravedlivé, nestranné, neúplatné. Ony tu zkrátka jsou v celém stvoření a my jsme jim podrobeni. Ten, kdo je z vlastní vůle dodržuje, děkuje Bohu za Jeho milost, je jimi povznášen, dostává Boží pomoc a zároveň prospívá celému stvoření. Kdo je nedodržuje, jde proti Boží vůli a škodí celému stvoření, neboť Boží zákony jsou dokonalé. Abychom pochopili svobodnou vůli, je třeba si uvědomit, že jen pokud je naše rozhodnutí usilovat k Bohu dobrovolné, má vůbec význam, neboť co neděláme dobrovolně, to v nás není ...
O tomhle snad nebude nikdo zásadně polemizovat.

Vladimír Volkmann píše:
... Nejde o inteligenci nebo dosažené vzdělání, čisté usilování k Bohu přináší vždy Boží pomoc a ta dovede hledajícího k vědění, které mu zodpoví všechny otázky a objasní zákony stvoření zcela logicky a bez mezer. Provinění proti lásce lze odpustit, ne však provinění proti Duchu Svatému.
Tak tohle je už zase věc názoru, s nímž já se nemohu zcela ztotožnit.
V tom, o čem jsem psal, resp. co jsem měl na mysli, může být totiž vyšší IQ dokonce na překážku. Opět vím, o čem píšu.
Já se raději v těchto záležitostech opírám o empiricky nabyté poznatky ze svého poměrně dlouhého života. :wink:

Předmět příspěvku: Re: zkušenost ...
PříspěvekNapsal: 28.12.2009 - 01:40 
cepník
cepník

Jiří Motyčka píše:
Vladimír Volkmann píše:
... Jde o povinnost Bohu. ... Platí, že neznalost zákonů neomlouvá a naše rozhodnutí přináší také následky, buď dobré nebo špatné.
Neměli bychom pro stromy přestat viděl les. Jinými slovy neměli bychom zapomínat např. na (ex)ateistu, který hledá - většinou tápavě - cestu k Bohu, nebo dokonce s tímto záměrem začíná teprve "koketovat". Takový člověk nerad slyší o jakékoli povinnosti a já se mu ani nedivím. Vím totiž, o čem píšu ...
V příspěvku jsem čerpal z vlastní zkušenosti. V případě víry nemůže jít o "koketování", ale o vážné hledání. V jiném případě nejde o vážné hledání, ale ono "koketování" má hmotné příčiny. Z osobní zkušenosti: nikdy jsem od kněžích nedostal uspokojivé odpovědi na mé otázky.

Jiří Motyčka píše:
Vladimír Volkmann píše:
... Nejde o inteligenci nebo dosažené vzdělání, čisté usilování k Bohu přináší vždy Boží pomoc a ta dovede hledajícího k vědění, které mu zodpoví všechny otázky a objasní zákony stvoření zcela logicky a bez mezer. Provinění proti lásce lze odpustit, ne však provinění proti Duchu Svatému.
Tak tohle je už zase věc názoru, s nímž já se nemohu zcela ztotožnit.
V tom, o čem jsem psal, resp. co jsem měl na mysli, může být totiž vyšší IQ dokonce na překážku. Opět vím, o čem píšu.
Já se raději v těchto záležitostech opírám o empiricky nabyté poznatky ze svého poměrně dlouhého života. :wink:
Opět jsem čerpal z vlastní zkušenosti. Souhlasím, že vyšší IQ může být na překážku.

Předmět příspěvku: Re: zkušenost ...
PříspěvekNapsal: 28.12.2009 - 10:51 
hejtman
hejtman

Vladimír Volkmann píše:
... V případě víry nemůže jít o "koketování", ale o vážné hledání. V jiném případě nejde o vážné hledání, ale ono "koketování" má hmotné příčiny ...
Proto jsem dal slůvko koketování úmyslně do uvozovek. :wink: Myslel jsem to trošičku jinak.

Vladimír Volkmann píše:
... Z osobní zkušenosti: nikdy jsem od kněžích nedostal uspokojivé odpovědi na mé otázky ...
Tak to ti věřím a dovedu si to docela živě představit. :wink: :) :D :lol: (Třeba jsi na ně [ty kněží] měl pouze smůlu. :idea: )
Já se většinou(!) setkal s velice vzdělanými a především moudrými i laskavými lidmi, s nimiž jsem si skvěle popovídal a oni ochotně odpovídali na cokoli. Neříkám, že jsem je někdy taky nanachytal na hruškách, naposledy v otázkách kolem celibátu a úloze žen v církevní službě. Píšu pochopitelně o protestantských duchovních, s katolickými velké zkušenosti nemám ...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28.12.2009 - 21:42 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Ahoj! Už jsem zpátky, neutekla jsem daleko, ale pořád mi tady někdo chybí... :cry:
Jak si Jiří s Vladimírem psali o tom, že vyšší IQ může být při cestě k Bohu překážkou, hned se mi vybavilo, co říká Bible: "BŮH VYVOLIL BLÁZNIVÉ TOHOTO SVĚTA, ABY ZAHANBIL MOUDRÉ" (1.Kor.1:27).

"Kde je moudrý, kde je učený a kde je chytrák tohoto světa? Zdaliž Bůh nezměnil moudrosti tohoto světa v bláznovství? Neboť když v moudrosti Boží svět nenalezl skrze moudrost Boha, zalíbilo se Bohu skrze bláznové kázání spasit věřící."
Už je dávno, co jsem se tohle učila, tak ani nevím, kde je to v Bibli, jen se mi to stále líbí.

PříspěvekNapsal: 28.12.2009 - 22:44 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... Protože předtím, než Kristus ustanovil, aby se to konalo na Jeho památku, tak to proměnil - vyslovil nad tím ta dnes již téměř notoricky známá slova: Toto je moje Tělo, toto je moje Krev ...
Přitom bychom ale neměli vůbec zapomínat na toto:
"A právě tak, když bylo po večeři, vzal kalich a řekl: 'Tento kalich je nová smlouva zpečetěná mou krví, která se za vás prolévá.'" (L 22, 20).
"Stejně vzal po večeři i kalich a řekl: 'Tento kalich je nová smlouva, zpečetěná mou krví; ...'" (1K 11, 25)

Jsem přesvědčen, že vyšším principem než "památka" je "smlouva", kterou se především ta druhá smluvní strana snaží s větším či menším úspěchem naplňovat.
Neustálá připomínka dodržovaní litery tohoto Zákona ("vyššího principu") je přijímání především z kalicha, neboť o chlebu se v souvislosti s novou smlouvou nikde v Písmu nepíše. (Přitom bychom však neměli zapomínat ani na smlouvu starou.) ...

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 31.12.2009 - 10:13, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: 1K
PříspěvekNapsal: 28.12.2009 - 23:42 
hejtman
hejtman

No, já bych si v této souvislosti dovolil schválně uvést překlad Kralických, podle nichž apoštol Pavel ve své první epištole Korintským píše:
"Ale což bláznivého jest u světa, to vyvolil Bůh, aby zahanbil moudré, a to, což jest u světa mdlé, vyvolil Bůh, aby zahanbil silné." (1K 1, 27) ...

Předmět příspěvku: ti praví vykladači Bible
PříspěvekNapsal: 29.12.2009 - 14:37 
hejtman
hejtman

Úvodem tohoto mého obecného zamyšlení bych si dovolil konstatovat, že toho, v čem se výklad Písma shoduje ve všech církvích je většina. Tato skutečnost tvoří také jeden z pevných základů, na němž stojí celé křesťanské náboženství, potažmo ekumena. S tím někdo nemusí souhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

Dáša Nová píše:
... Duchovní příčinu nejsou schopni akceptovat ateisté, protože dle nich neexistuje. Evangelíci proto, že by se jich lidé zeptali, proč je nepodpořila později v reformaci nebo nyní, kdy jsou zaručeně pravými vykladači bible ...
Jeden z nejdůležitějších akcentů protestantizmu, s nímž první přišli už husité a deklarovali ho v Chebském soudci, je "Sola scriptura" (nic než Písmo, pouze Písmo). Už jsme o tom tady na fóru taky debatovali.
Tento důraz pak v některých skepticích může vyvolávat zcela mylné představy o tom, že protestantské/evangelické církve si ve své bohorovnosti osobují neomylnost výkladu Písma. Není tomu tak.
Některé pasáže z Bible vykládají pochopitelně v jiném smyslu, než jak je prezentuje ta "jediná správná církev", to je pravda, a nikdo to ani nezapírá. Tyto "jiné" výklady však nikomu nenutí a to je podstatné. S tím, že by evangelíci považovali tyto své výklady za "zaručeně pravé", jsem se já bohudíky doposud nesetkal. Svoji interpretaci mohou reformované církve, resp. jejich teologové považovat pouze za "správnější" nebo "přesnější", ale to je dokonce i v rámci ekumeny naprosto legitimní ...

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 04.01.2010 - 17:09, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: Rituál osamění
PříspěvekNapsal: 30.12.2009 - 11:42 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

OSAMĚNÍ - STAŽENÍ SE DO SAMOTY (odchod do pouště)
V Bibli se dočteme, že se Ježíš na počátku veškerého duchovního snažení odebral do pouště 40 dní postit a meditovat. Čtyřicet dní strávil o samotě, a to proto, aby se oprostil od všech pozemských učení teologů a vštěpovaných názorů ostatních lidí a aby dokonale splynul s řádem přírody. Tento princip je také dobře naznačen v knize "Celestýnské proroctví", kde se říká, že nejdokonalejší vyzařování vydává nenarušená příroda. Nenarušená příroda má totiž v sobě harmonii z božího stvoření a prvotní čistoty. A čím víc do ní člověk zasahuje, tím víc harmonii k obrazu svému poškozuje. Při rozjímání o samotě by padesát metrů kolem neměl nikdo být, protože aury lidí mohou být dost široké. První den adaptace je cítěna vždy tupá hlava a absolutně na nic nepřijdete. Až když se vyspíte v přírodě, mezi přírodními bytostmi, tak teprve druhý den se začíná otevírat intuice. Začnete při přemýšlení o věcech dostávat originální obrazy, nebo nápady, vhledy.
Takže kdo chce Ježíše důsledně následovat, musí se také dokázat vymanit z myšlení zvrhlé společnosti, z davu těch pomatenců a spěchalíků nikam. Nemusí to být zrovna 40 dní a nemusí to být zrovna na poušti, ale odejít někam do samoty a přemýšlet. Snažit se pochopit vůbec otázku smyslu svého života a podívat se otevřenýma nezaujatýma očima kolem na přírodu a její děje a na to, jak je to v ní všechno fantasticky zařízené. Pak si uvědomíte, že je to proto, že za tím vším stojí fantastický autor, neboli začnete vyciťovat a vnímat Boha Stvořitele.
V čisté přírodě uprostřed vyzařující přirozenosti se člověk sám stává přirozeným. Ztrácí potřebu někomu se předvádět, něco hrát (není komu), něco zdůvodňovat, mít "image". Nacvičuje si stát se sám sebou. Jeho vnitřní smysly se otevírají, stávají se schopnými vnímat řeč přírodních sil. Kameny, stromy a zvířata začínají "mluvit". Skrze charakter jejich řeči se seznamuje s "charakterem" Tvůrce. Tento účinek zesiluje přiměřený půst, protože postící se člověk je obecně vnímavější. V současné době je to čistě rostlinná strava a čistá voda.
Jen ve stavu odstranění zahalujících matoucích vlivů všelijakých učení, teorií a náboženství může člověk spatřit působení satana, tak jak jej Ježíš popsal v pokušení na poušti. Scholastici církví vykládají o tomto klíčovém pokušení, že Satan byl drzý pokoušeje syna Božího. Vyzvedávají, jak Ježíš byl moudrý a nenaletěl mu. Ve své slepotě se domnívají, že Ježíš příklad vyprávěl pro svou sebechválu. Nikoliv a běda!!! Ježíš jej vyprávěl proto, že pokušení se týká každého člověka a scholastiků zejména! Příběh vyjadřuje obecný princip působení Satana na člověka v organizované společnosti. (M4, 1-11: L4, 1-12).

Předmět příspěvku: Pokušení na poušti
PříspěvekNapsal: 30.12.2009 - 12:22 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Prvním pokušením každého je "říci kamenu, aby se změnil v chléb", to jest ZAJISTIT SI BEZPRACNÉ ŽIVOBYTÍ!!! Ale Bůh "řekl" člověku: "V potu tváře chléb svůj dobývati budeš!" To znamená JEN PRACÍ, žádnými kouzly, hry na burze, dědictvím, výhrami, nekalým obchodem atd. Nikoliv vychytralostí! Zákony tohoto světa mají platnost jen pro tento svět. Pro věčnost platí zákony věčnosti-duchovnosti.
Kdo se ve hmotě "zadluží", nemůže se od ní odpoutat!

Druhým pokušením je VÍRA V OSUDOVOST, odložení vlastního úsilí v životě, spoléhání na ochranu každého. Satan řekl: "Vrhni se ze skály! Jsi-li syn Boží, jsi-li pod ochranou Boží, řekne Bůh svým andělům a oni tě zachrání!"
V dimenzi duchovnosti je ale zákon: Jen tehdy, snaží-li se člověk ze vší síly, je mu pomoženo-i zázračně!!! Jen snaží-li se člověk, Pán Bůh mu požehná, říkali předkové.
Vychytralý člověk chce, aby mu "hvězdy" sloužily. Duchovní člověk se nestará, ale snaží, a ony mu slouží! (Někdy i "zázračně".)

Třetím pokušením je DOČASNĚ SE POKLONIT HODNOTÁM TOHOTO SVĚTA: bohatství, světské moci, slávě atd. Nikoliv se řídit zákony věčnosti, to jest duchovnosti, ale "dočasně" akceptovat v duchu zákony hmoty. Zrádnost je v dočasnosti. Člověk, který se nechá chytit, již "nemůže vystoupit". Je vlečen dočasnými zájmy tak, že se dostává do vibrace často zmiňované v podobenstvích: "Jen co doořu, jen co dodělám to či ono a již jdu!" A to není schopen překročit - vždyť se tolik nadřel. Proto mu někdy Bůh pomáhá katastrofou! (Přijde o vše.)
Na toto pokušení dává Ježíš návod: klanět se pouze Bohu, to znamená řídit se Jeho vůlí (duchovními zákony) a od světa přijmout to, co Bůh dovolí. (viz: "Vezmi svůj kříž a následuj mne!")

Dokud je člověk v zajetí hmotařské společnosti, není dost dobře schopen sebeuvědomění a nadhledu. Teprve vymanění se do samoty, mezi bytosti Boží přirozenosti (i zvířata), mu umožňuje vidět působení satanova vyzařování ve společnosti. Plné odloučení mu dostačuje jedenkrát, další osvobození je možné velmi rychle evokovat např. odloučením se do prázdného kostela, na vycházku do lesa a polí, mezi volně chovaná zvířata.
Rituál "stažení do samoty", poustevnictví, byl velmi rozšířen v prvotním křesťanství. K poustevníkům chodili lidé s prosbou o radu. Většina zakladatelů řádů začínala jako poustevníci. S větším pronikáním vládce tohoto světa do církve byl tento rituál vytěsněn a nahrazen zásadou: stále v kolektivu, stále v práci, jen aby člověk nazačal přemýšlet!!! (K čemu to je, to okolo, ty obřady, hodnosti, atd.?!)
Rituálem osamění prosíme o omezení a vymazání negativních vlivů lidí ze společnosti.

PříspěvekNapsal: 31.12.2009 - 01:58 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Pro někoho, kdo je "pod jednou" je možná lepší naivně si myslet, že ten chleba je to tělo, o kterém Ježíš mluví.
V Indii cestovatelům říkali: "Ano, známe křesťany, to jsou ti kanibalové, co pojídají svého boha a místo vyřezávaným modlám se klaní oplatkům."

PříspěvekNapsal: 31.12.2009 - 09:54 
křižák

Dáša Nová píše:
Pro někoho, kdo je "pod jednou" je možná lepší naivně si myslet, že ten chleba je to tělo, o kterém Ježíš mluví.
V Indii cestovatelům říkali: "Ano, známe křesťany, to jsou ti kanibalové, co pojídají svého boha a místo vyřezávaným modlám se klaní oplatkům."
Raději se přidržím Krista, nežli těch nesmyslů, co jsou zde na několika místech odkudsi reprodukovány.

Předmět příspěvku: Poděkování
PříspěvekNapsal: 01.01.2010 - 14:18 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Každý rok přináší něco jiného, ale vždy stojí za to změnit svůj život ještě více pro ideály, které hlásali husité. Přinese to ve zpětném působení rozmach ducha a otevření nových čistých cest. Děkuji za příležitost využít k tomu těchto stránek i v roce 2010.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 377 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]