Děkuji moc všem, kteří se zasloužili o připomenutí husitské doby uspořádáním akce Husité před Plzní!
Nejraději bych sem také hned dala fotky, za pár dní to jistě bude možné. Bitva se odehrávala v místech, kde skutečně tehdy vojska tábořila, aby vyhladověla město a později zde byl potravinářský veletrh EX Plzeň. Bitvu jsem viděla 3x, ta sobotní noční byla nejlepší. Představení začínala výcvikem obránců Plzně, kteří verbovali i sedláky z blízkých vsí, na pomoc přitáhli i křižáci z Norimberka. Poté se všichni uklidili za hradby a očekávali příchod husitů, na který jsem se moc těšila.
Natočila jsem poslední nedělní bitvu na video, kde je zaznamenáno, odkud a kdy které husitské vojsko přišlo, věřím, že bude nějakým způsobem možné to video sem dát, hodní lidičkové mi s tím pomohou. Nejvíce se mi líbila postava hejtmana Parduse na bílém koni, s palcátem v ruce, kdyby měl pásku přes oko, mohl by hrát i bratra Žižku. Divácky nejvděčnější je ale zřejmě postava fanatika Tvaroha, někdy to vypadalo, že Tvaroh je hlavním hrdinou celého představení.
Historický šerm ale není žádná legrace, nejnebezpečnější okamžik byl asi v sobotu, kdy šipky ze střelných zbraní létaly mezi cimbuřím kolem hlav obránců.
Protože se jednalo o soukromou akci milovníků historie, bylo kolem pouze pár stánků, kde se dala vyzkoušet zbroj, děti si zastřílely z dobových zbraní a zahrály dobové hry.
Kéž by se tato akce stala tradicí podobně jako červnový strašidelný historický víkend.
Když si tu mohou hromadně hrát na americké vojáky každý květen, proč by si ostatní nemohli hrát na české husity každé září a připomenout třeba i nejslavnější dobu, kdy byla Plzeň městem Slunce?!

Rok 2015 se blíží!
autorka příspěvku se svým malým husitou na popisované akci ...