Právě je 02.05.2025 - 12:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 295 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Husité před Plzní
PříspěvekNapsal: 14.09.2010 - 09:55 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Děkuji moc všem, kteří se zasloužili o připomenutí husitské doby uspořádáním akce Husité před Plzní!
Nejraději bych sem také hned dala fotky, za pár dní to jistě bude možné. Bitva se odehrávala v místech, kde skutečně tehdy vojska tábořila, aby vyhladověla město a později zde byl potravinářský veletrh EX Plzeň. Bitvu jsem viděla 3x, ta sobotní noční byla nejlepší. Představení začínala výcvikem obránců Plzně, kteří verbovali i sedláky z blízkých vsí, na pomoc přitáhli i křižáci z Norimberka. Poté se všichni uklidili za hradby a očekávali příchod husitů, na který jsem se moc těšila.
Natočila jsem poslední nedělní bitvu na video, kde je zaznamenáno, odkud a kdy které husitské vojsko přišlo, věřím, že bude nějakým způsobem možné to video sem dát, hodní lidičkové mi s tím pomohou. Nejvíce se mi líbila postava hejtmana Parduse na bílém koni, s palcátem v ruce, kdyby měl pásku přes oko, mohl by hrát i bratra Žižku. Divácky nejvděčnější je ale zřejmě postava fanatika Tvaroha, někdy to vypadalo, že Tvaroh je hlavním hrdinou celého představení.
Historický šerm ale není žádná legrace, nejnebezpečnější okamžik byl asi v sobotu, kdy šipky ze střelných zbraní létaly mezi cimbuřím kolem hlav obránců.
Protože se jednalo o soukromou akci milovníků historie, bylo kolem pouze pár stánků, kde se dala vyzkoušet zbroj, děti si zastřílely z dobových zbraní a zahrály dobové hry.
Kéž by se tato akce stala tradicí podobně jako červnový strašidelný historický víkend.
Když si tu mohou hromadně hrát na americké vojáky každý květen, proč by si ostatní nemohli hrát na české husity každé září a připomenout třeba i nejslavnější dobu, kdy byla Plzeň městem Slunce?! :idea: Rok 2015 se blíží!

Obrázek
autorka příspěvku se svým malým husitou na popisované akci ...

Obrázek

Obrázek

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 15.09.2010 - 13:42 
příslušník chudiny

Na Táborských slavnostech jsem byl naposledy před šesti lety,ale jak vidím z těchto fotek tak se na výzbroji a výstroji účinkujících mnoho nezměnilo.Spíše naopak :cry: .Ti pánové na koních to je katastrofa.To co mají na sobě je nefunkční splácanina zbroje počínající snad 13tým a konče 20tým stol.Je neštěstím,že v době internetu a naprosto volného přístupu k informacím o historii je možno spatřit takovou hrůzu.....

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 15.09.2010 - 17:38 
sudličník
sudličník

Josef B. píše:
Na Táborských slavnostech jsem byl naposledy před šesti lety,ale jak vidím z těchto fotek tak se na výzbroji a výstroji účinkujících mnoho nezměnilo.Spíše naopak :cry: .Ti pánové na koních to je katastrofa.To co mají na sobě je nefunkční splácanina zbroje počínající snad 13tým a konče 20tým stol.Je neštěstím,že v době internetu a naprosto volného přístupu k informacím o historii je možno spatřit takovou hrůzu.....

Tak k tomuto tvrzení se připojuji. Avšak agentury to tak neberou, protože divákovi laikovi je to jedno. On vidí řitíře v plechu na koni a je spokojen. Bohužel divák chce vidět show. Historie je pro mnohé až moc šedivá a nudná.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 15.09.2010 - 18:25 
sudličník
sudličník

Jelikož jsem delší dobu nic nenapsal a zůčastnil se několika akcí s husitskou tématikou tak si dovolím vhodit pár fotek ať vidíte kam ta naše doba v šermu spěje :) Musím hned na úvod upozornit, že ani jedna z akcí nebyla nějak tvrdá na kostýmy a zbroje tudíž uvidíte nevídané. :) První ze serie fotek je z městských slavností konaných v Rumburku. Téma bylo bitva na Vítkově :twisted: Doufal jsem v nějakou tvrz či palisádu ... No byla to bitva na Vítkově dle jedné agentury :oops:

Obrázek
Pan Hynek probírá s hejtmanem Žižkou taktiku.

Obrázek
Motivace pro bojující je důležitá :)

Obrázek
Jsme připraveni ...

Obrázek
Kráčel na nás "výkvět" rytířstva :D

Obrázek
Naši cepníci si s nimi ale poradili :)

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 15.09.2010 - 18:31 
sudličník
sudličník

Veltrusy 2010. Z této akce moc fotek nemám. Myslím si ale, že kališnická část zde byla už hodně koukatelná.:wink: Jedno foto za všechny. Pražská městská hotovost a spojenci ... Levé křídlo tradičně vedené panem Hynkem :)

Obrázek

Naposledy upravil Hynek z Děčína dne 15.09.2010 - 20:54, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 15.09.2010 - 20:53 
příslušník chudiny

Ano tohle jsou podle mě lidi, kteří jse věnují vojenské historii.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 15.09.2010 - 20:55 
sudličník
sudličník

Josef B. píše:
Ano tohle jsou podle mě lidi, kteří jse věnují vojenské historii.

Díky!

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 15.09.2010 - 22:17 
příslušník chudiny

Mít za koníčka vojenskou historii není nic jednoduchého a hlavně nic laciného.Tedy pokud to chcete dělat pořádně :wink: ...Ono je rozdíl zaplatit za přílbu od platnéře např.12K když za stejnou cenu pořídíte u "klempíře" celou zbroj!Neinformovanost a hlavně nedostatek peněz na kvalitní výbavu to jsou podle mě nedostatky mnohých šermířů.Josef

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 15.09.2010 - 23:16 
velitel vozu
velitel vozu

Josef B. píše:
Neinformovanost a hlavně nedostatek peněz na kvalitní výbavu to jsou podle mě nedostatky mnohých šermířů.Josef

Ještě bych k těm nedostatkům přidal "prostoduchost" a absenci sebekritiky. Faktem je, že pokud se někdo rozhodne pro poctivé ztvárnění historické postavy, měl by si vybrat takovou, na kterou je schopen mentálně i finančně dosáhnout. Nelze představovat rytíře bez investice v řádu stovek tisíc Kč, dostatku volného času a chápajícího rodinného zázemí :lol:. Na druhou stranu nikomu snad nic nebrání zvolit si postavu obyčejnou, zvládnutelnou i s malými náklady, leč neméně zajímavou.
Těch zmíněných 12K stála moje nejlevnější helma a to jsem si zvolil postavu žoldnéře ve službách města, tedy žádnou elitu.
... ale já neznám žádný levný koníček, pokud má být skutečným koníčkem :wink: .

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 17.09.2010 - 19:22 
příslušník chudiny

K tomu není co dodat.Stále mi není jasné,když můžou investovat nemalé částky do kvalitní výbavy jednotlivci případně menší skupiny,proč to nejde u věhlasných SHŠ případně agentur?Které se tomu často věnují komerčně čímž by si náklady na vybavení mohli pokrýt.Navíc je to vjejich vlastním zájmu mít kvalitní a funkční výbavu jsou-li teda profíci!Proč o tom píšu.Nemůžu stále překousnout to jakou výstroj a výzbroj měli účastníci Táborských slavností.Viděl jsem pouze fotky z tohoto webu,ale byla to katastrofa.A to je škoda...

Předmět příspěvku: slavnosti vs. rekonstrukce
PříspěvekNapsal: 17.09.2010 - 22:11 
hejtman
hejtman

Josef B. píše:
... Nemůžu stále překousnout to jakou výstroj a výzbroj měli účastníci Táborských slavností.Viděl jsem pouze fotky z tohoto webu,ale byla to katastrofa ...
Jestli to třeba nebude tím, žes neviděl všechny. :wink: Přivezl jsem si jich 77. Některé se ještě objeví v Galerii na hlavních stránkách ...

Ale vážně. Obávám se, že takové slavnosti jakými jsou Táborská setkání, jsou úplně o něčem jiném, než o do detailu bezchybné výstroji a výzbroji. Zcela jinak by tomu mělo být např. u rekonstrukcí bitev. Jó, to je jiná káva, ale nechci se opakovat, jako každej rok ... :D

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 02.11.2010 - 19:16 
cepník
cepník

Platnost vypršela

Naposledy upravil David dne 24.02.2011 - 18:45, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: Re: Grunwald 2010
PříspěvekNapsal: 02.11.2010 - 20:55 
hejtman
hejtman

David píše:
... Poznámka redakce mě velmi překvapila, píší, že Žižka mohl bojovat na straně křižáků. :shock:

Možná, kdyby sis přečetl tuhle debatu, tak by tě ona poznámka redakce už tolik nepřekvapila ... :wink: :)

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29.01.2011 - 20:15 
cepník
cepník

Platnost vypršela

Naposledy upravil David dne 24.02.2011 - 18:45, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: Re: Lipany 2010
PříspěvekNapsal: 31.01.2011 - 11:59 
hejtman
hejtman

David píše:
Ještě se vrátím k rekonstrukci bitvy u Lipan 22.5.2010, ... fotografie z akce:
http://krabicovydrak.rajce.idnes.cz/Lip ... 22.5.2010/
Díky, Davide! Hezký foťky, hotová fotoreportáž ...
Myslím, že nebude na škodu, když se k této rekonstrukci ještě jednou vrátíme, co říkáte? ... :wink:

Vojska koalice, zdá se, v této rekonstrukci vozy nedisponovala(?) ...

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 295 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 20  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]