Právě je 03.05.2025 - 19:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: co nejrychleji ...
PříspěvekNapsal: 10.04.2012 - 14:05 
hejtman
hejtman

I tohle je důvod, aby se odluka církve/í od státu co nejméně zdržovala:
http://www.novinky.cz/domaci/264311-v-c ... araru.html ...

upozornil: Napo_Leon

Předmět příspěvku: 2 nesouhlasné názory ...
PříspěvekNapsal: 26.04.2012 - 16:33 
hejtman
hejtman

... a přece tak jiné.

Co se týče názoru paní Ilony na církevní restituce, tak je "lehce" pomýlený a zmatečný, a proto ho Martin zařadil tam, kam patří.
To otevřený dopis Lenky Procházkové papeži, jó, to je "jiná káva" ...

Předmět příspěvku: dokument v TV
PříspěvekNapsal: 08.05.2012 - 15:58 
hejtman
hejtman

Jakýsi vysvětlující dokument o církevních restitucích s názvem Majetkové vyrovnání vysílala ČT1 6. 5. t. r. ...
Doporučuji ke shlédnutí, není to zas až tak dlouhé.

Předmět příspěvku: Re: otevřený dopis papeži
PříspěvekNapsal: 24.05.2012 - 11:51 
hejtman
hejtman

JM píše:
JM píše:
... Církevní restituce jsou tak kontroverzním tématem, že bývalá chartistka a spisovatelka Lenka Procházková se dokonce domnívá, že president by se podpisem pod tento zákon mohl dopustit velezrady ...
... a tato energická dáma jde ještě mnohem dál.
Spolu s režisérem Václavem Dvořákem a historikem Mojmírem Grygarem napsala papeži otevřený dopis, v němž jeho signatáři ostře protestují proti církevním restitucím v ČR, aby se v závěru onoho dopisu za tak ostrý tón (já bych si dovolil tvrdit místy až hysterický tón) dopisu omluvili. Tak co?! Buď to myslím vážně, a pak se nemám za co omlouvat, nebo text dopisu napíšu v jiném stylu ...
K tomu viz další názor také ZDE.
Karel Sýkora tam píše mj. o naprosto špatně zvoleném adresátovi onoho otevřeného dopisu ... :D

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 25.05.2012 - 17:34 
práče
práče

No mám takový neodbytný dojem, že většině církví, místo aby se starali o blaho duší svých oveček, leží na srdci především majetkový zisk a politický vliv. Já osobně jsem církvím nic neznárodnil, nic od nich nechci - do kostela nechodím, přesto jsou placeni z mých daní - s čímž nesouhlasím. Parazitují na většinové společnosti. Nechť si náboženské komunity vybírají členské příspevky od svých členů a z takto získaných prostředků ať si financují své aktivity.
Kupříkladu myslivci, rybáři nebo včelaři si také své spolky financují sami a nemají tu drzost pumpovat veřejné prostředky.

Předmět příspěvku: a nebo taky....
PříspěvekNapsal: 25.05.2012 - 22:10 
desátník
desátník

Hogofogo píše:
Já osobně jsem církvím nic neznárodnil, nic od nich nechci - do kostela nechodím, přesto jsou placeni z mých daní - s čímž nesouhlasím.
Já osobně jsem taky nikoho nezahrabal, ale jsem rád, když archeologové odkrývají starověké kostry, nechodím se dívat na pyramidy a přesto jsem pro jejich zachování. Dokonce dokážu vyjmenovat mnohem víc příkladů toho, s čím nesouhlasím a na co jdou proti mé vůli peníze z mých daní.

Citace:
Parazitují na většinové společnosti.
A nebo taky... obchodní společnosti parasitují na církevních svátcích, materiální a ateistická společnost parasituje na volnu spojeném s církevními svátky. Těžíme z turistiky, která je s církevními památkami úzce spjatá... a většinová společnost? To je právě ona dvoutisíciletá historie vývoje většinové populace, která má morální a kulturní základ v křesťanské nauce. Z ní se odštěpila nevěřící menšina, která si myslí, že když nevěří, je jí dovoleno naprosto vše, nic jí není svaté a může čímkoli pohrdat. Dokonce její nabubřelost je tak veliká, až se domnívá, že na její veliké moudré hlavě sedí malá dotěrná církevní veš... jak absurdní. :D

Citace:
Kupříkladu myslivci, rybáři nebo včelaři si také své spolky financují sami a nemají tu drzost pumpovat veřejné prostředky.
Já klidně i myslivcům přispěju na prkno, aby si postavili posed, pokud budou dělat co mají, stejně tak rybářům na udici, pokud jim nejde jen o úlovek na večeři. Ale rád bych pomohl i zachránit kapličku nebo vesnický kostelík svými daněmi, protože já si nedokážu představit vesnici bez kostela, kapličky, kříže... za to ti, co k tomu nemají žádný respekt, už mnohokrát kostel vykradli, kříže a náhrobky zničili....
Pro mě je volba naprosto jasná, jaká společnost mi je bližší, nehledě na to, že nejsem pokřtěn, moje rodina není věřící, já nejsem v žádné církvi... ale ctím ty, jimž byl dán mozek a užívají ho moudře... protože ten, komu slouží mozek jen pro sháňku jídla, nikdy nepomyslí na to, aby (obrazně řečeno) položil modrý pomněnkový kvítek k okraji cesty pro poděkování Bohu.

Předmět příspěvku: většinový názor ...
PříspěvekNapsal: 25.05.2012 - 23:01 
hejtman
hejtman

Nechci s názorem Hogofoga polemizovat, bylo by to nošením sov do Athén, neb vše podstatné jsem řekl v předchozích příspěvcích a navíc Hogofogo nepřišel v podstatě s ničím novým.
Vidím však, že bylo správným rozhodnutím, aby toto velice kontroverzní téma zde na fóru mělo svůj vlastní topic.

Podobný názor, jakým disponuje Hogofogo, zastává drtivá většina občanů ČR. Je to tedy názor správný? ... :?:
Nabízí se na první pohled zvláštní paralela: podobně je tomu i s názorem na husitství po listopadu '89. Moderní česká husitologie (a na výjimky i zahraniční!) relevantně doložila, že většinový názor nemusí být zdaleka tím správným.

Kolssteyn píše:
... Pro mě je volba naprosto jasná, jaká společnost mi je bližší, nehledě na to, že nejsem pokřtěn, moje rodina není věřící, já nejsem v žádné církvi... ale ctím ty, jimž byl dán mozek a užívají ho moudře... protože ten, komu slouží mozek jen pro sháňku jídla, nikdy nepomyslí na to, aby (obrazně řečeno) položil modrý pomněnkový kvítek k okraji cesty pro poděkování Bohu.
Amen!

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 26.05.2012 - 21:26 
velitel vozu
velitel vozu

V historii církev bohatla nebo chudla úměrně svému vlivu ...

Vždy záleželo na vládcích země, nakolik se chtěli o víru opírat při svém panování. A podle toho církvi dávali nebo brali. Vliv i majetky. Největšího rozmachu tak církev dosahovala za Karla IV. a Přemysla Otakara II. Naopak chudla v dobách husitských bouří, za císaře Josefa II. a za komunistů. Jaký vliv má a má mít církev dnes? Měl by tomu v historických souvislostech odpovídat i majetek?

Předmět příspěvku: jedna z mnoha restitučních kauz
PříspěvekNapsal: 13.06.2012 - 18:13 
hejtman
hejtman

Převyprávím vám story cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě. Jsem si však vědom toho, že ani tento paradoxní příběh zavilé odpůrce restitucí nepřesvědčí.

Cisterciácký řád v dané době proslul svým neochvějným, výrazně protinacistickým postojem. V r. 1938 tehdejší opat pozval do kláštera presidenta Beneše a to hnědá totalita, jak se později ukázalo, neodpustila.
A tak v r. 1941 byl klášter zrušen, zkonfiskován Hitlerovským Německem a spousta řeholníků byla uvězněna. A teď přijde to hlavní! Němci s buršáckou důsledností si tento zábor nechali pochopitelně zaknihovat do pozemkových knih. Po roce 1948 byl majetek ukraden podruhé, tentokrát bolševikem. Komunisti se svým militantně ateistickým přístupem se však s nějakým zápisem do pozemkových knih vůbec neobtěžovali, takže tento majetek - jaká ironie osudu! - dodnes vlastně patří nacistickému Německu, proti němuž vyšebrodští cisterciáci soustavně vystupovali.
Aby tento majetek současní cistercáci získali a mohli ho s péčí dobrých hospodářů spravovat, budou muset nejen prokázat, že ho vlastnili před německým záborem, nýbrž se o něj budou muset s velkou mírou pravděpodobnosti hraničící s jistotou ještě soudit ...

Zdroj: LN z 8. 6. 2012, str. 4

Předmět příspěvku: rstituce v senátních výborech
PříspěvekNapsal: 08.08.2012 - 18:34 
hejtman
hejtman

O restitucíh jednaly hospodářský a ústavně-právní výbor Senátu:
http://www.novinky.cz/domaci/275424-sch ... nator.html ...

Na jednáních toho posledně jmenovaného výboru prohlásil senátor Dienstbier, že při předchozích restitucích byly lesní a zemědělské pozemky oceňovány na mnohem nižší částky. U lesních pozemků je podle něj v případě církevních restitucí ohodnocení téměř desetkrát vyšší, u zemědělských čtyřikrát. Tento nerovný přístup označil za nemravný.
Ano, pokud by tomu skutečně tak bylo, jednalo by se minimálně o nemravnost!
BTW. Jednání se také zúčastnila a mohla na něm i promluvit aktivistka proti církevním restitucím, spisovatelka Procházková.

Předmět příspěvku: kontroverzní kandidatu do Senátu
PříspěvekNapsal: 11.08.2012 - 14:31 
hejtman
hejtman

Aktivistka a bývalá disidentka Lenka Procházková zřejmě ztratila poslední zbytky soudnosti.
Chce totiž kandidovat do Senátu za VeVerky, čímž se ocitne v opravdu skvělé partě.
Když za jeden z hlavních důvodů svého vstupu do politiky uvedla nesouhlas s podobou církevních restitucí, rozuměl bych tomu. Rozuměl bych i tomu, že kdysi prohlásila, že nikdy nevstoupí do profesionální politiky a teď najednou cítí potřebu to změnit. Ale za takovouhle cenu?! :shock: Kam až může vést cesta jedné exdisidentky a proticírkevní aktivistky ... :roll:

P.S. Neodpustím si privátní hodnocení, které pochopitelně nikomu nenutím. Pro mě tato paní kandidaturou za VV ztratila poslední zbyteček kreditu, který kdy měla.

Předmět příspěvku: Vzpomeňte na 4 artikuly
PříspěvekNapsal: 14.08.2012 - 22:34 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Pokud jste také pro vyhlášení celostátního referenda, kde občané o církevních restitucích rozhodnou, můžete odeslat výzvu do parlamentu zde:
http://www.hzpd.cz/vyzva-poslancum-a-senatorum přímo poslancům a senátorům vládní koalice.

PříspěvekNapsal: 15.08.2012 - 06:19 
velitel vozu
velitel vozu

http://www.novinky.cz/domaci/276015-proti-navrhu-cirkevnich-restituci-se-ozvali-i-nekteri-farari-a-teologove.html

"...Nesouhlasíme s tím, že církve se navrácením majetku ve spojení s odškodněním podle vládního návrhu dostanou do privilegovaného postavení oproti jiným právnickým osobám. To podle nás odporuje samotnému smyslu církví a staví na hlavu Kristovo učení. Jako následovníci Ježíše Krista máme nést kříž, třeba snášet i křivdu, a ne se domáhat starých privilegií".

PříspěvekNapsal: 15.08.2012 - 23:46 
hejtman
hejtman

... ano mohu potvrdit!
S jedním takovým jsem se setkal o letošní dovolené. Protože se spolu dobře známe, tak se přiznám upřímně, že mě to od něj nejen překvapilo, ale zároveň také přinutilo přemýšlet o restitucích i z jiného úhlu pohledu.

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 16.08.2012 - 09:27, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: 16.08.2012 - 05:40 
velitel vozu
velitel vozu

Jiří Motyčka píše:
... ano mohu potvrdit!
S jedním takovým jsem se setkal o letošní dovolené. Protože se spolu dobře známe, tak se přiznám upřímně, že mě to od něj nejen překvapilo, ale zároveň také přinutilo přemýšlet o restitucích i z jiného úhlu pohledu.

A to je si myslím chvályhodné. Ne každý dokáže při zbytečně vyhrocené debatě o restitucích nahlížet na věc i z jiných pohledů...

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]